De Noordwijker

5 februari 2019

De Noordwijker 5 februari 2019


Nieuwe manier van besturen

Ronde tafelgesprekken en presentaties zijn deze week op Zorgpark Willem van den Bergh. | Foto WS Foto: Picasa

dichtbij? n De keuze via een nieuwe werkwijze de politiek dichterbij de inwoners te brengen resulteert dus voor belanghebbenden deze week in een bezoek aan het Zorgpark Willem van den Bergh. Nadat de eerste raadsvergadering in het meest noordelijke deel van de nieuwe gemeente Noordwijk werd gehouden is nu de reis naar het meest zuidelijk deel noodzakelijk.

Vanuit de bevolking klonk al wel een beetje gemor. Belanghebbende omwonenden van het project Parrallelboulevard vragen zich verwonderd af waarom zij op de grens van Katwijk naar de Willem van den Bergh moeten terwijl in hun directe omgeving er vergaderlocaties te over zijn. Men ervaart het bepaald niet als uitnodigend maar veel eerder als een ontmoedigingsbeleid. Vanuit de wijk Boerenburg komen gelijkluidende opmerkingen. Kennelijk wordt de ontwikkeling van Noordwijkerduin belangrijker geacht.

Er staan voor dinsdagavond 5 februari zogenaamde ronde-tafelgesprekken geagendeerd, volgens de nieuwe werkwijze en weer in zogenaamde parallelsessies. Zodat belanghebbende een keuze moeten maken bij wel onderwerp men toehoorder of gesprekspartner wil zijn. De plaats van handeling is locatie 'Eat en Meet' op het terrein van de Willem van den Bergh.
Zo wordt om 20.00 uur in de ene sessie begonnen met de Kadernota 2020 van de Omgevingsdienst West Holland. Daar tegenover staat een presentatie aan politiek, belanghebbenden en belangstellenden betreffende de ontwikkeling van Noordwijkerduin. De concrete nieuwbouwplannen op het terrein van Willem van den Bergh met daaraan gekoppeld de visie van waaruit wordt ontwikkeld.

Vervolgens is er om 21.00 uur een sessie betreffende het Ondernemersfonds Noordwijk. Een onderwerp wat inmiddels veel stof doet opwaaien, waarbij voor- en tegenstanders de politiek in kennis stellen van bevindingen en argumenten. Daar tegenover is er om de zelfde tijd de presentatie betreffende de stand van zaken groepsaanpak wijk Boerenburg. Tenslotte spreekt de politiek om 22.00 uur over het uitvoeringskrediet van 8,8 miljoen euro voor het project Parallelboulevard.

Oranje Fonds opent aanmelding vrijwilligers voor jubileumeditie NLdoet

sociaal n Heel Nederland kan zich vanaf nu aanmelden voor de 15e editie van NLdoet. Het Oranje Fonds organiseert de grootste vrijwilligersactie van Nederland dit jaar op 15 en 16 maart. Tijdens deze dagen kan iedereen op zijn of haar manier meedoen om Nederland nog socialer te maken. Een leuke vrijwilligersactiviteit vinden kan op nldoet.nl. Er zijn al bijna 6.800 activiteiten aangemeld.

Ieder jaar melden duizenden sociale organisaties in heel Nederland activiteiten aan waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Tijdens NLdoet komen honderdduizenden vrijwilligers in actie om deze organisaties te helpen bij de activiteiten en zo iets voor een ander te doen. Omdat het aanbod heel divers is, is er voor ieder wat wils. Mensen die van klussen houden kunnen bijvoorbeeld aan de slag met het opknappen van een buurthuis, tuinierliefhebbers kunnen een voedseltuin lenteklaar maken en mensen die graag wat aandacht willen geven aan anderen kunnen bijvoorbeeld een uitstapje maken met ouderen of kinderen.

15 jaar geleden begon de landelijke vrijwilligersactie als Make a Difference Day, en werd later omgedoopt tot NLdoet. NLdoet wordt door het Oranje Fonds georganiseerd om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Of een land fijn is om in te wonen, wordt voor een groot deel bepaald door de mensen. Door voor elkaar klaar te staan en naar elkaar om te kijken kunnen we er samen voor zorgen dat niemand er alleen voor staat. Veel Nederlanders doen dat al, maar soms weten mensen niet hoe en waar ze moeten beginnen. NLdoet is voor velen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Niet alleen leuk voor de vrijwilligers zelf, maar ook voor de deelnemende organisaties. Die hebben er naderhand nog maandenlang plezier van."

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Die ik ben

Theater n In de voorstelling 'Die ik ben' duikt Kirsten met de nodige (zelf)spot in het gangenstelsel van ons menselijk brein, een labyrint waarin je snel vastloopt en waaruit ontsnappen moeilijk (b)lijkt.

Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn, naar onszelf en onze omgeving? Waarom verschuilen we ons maar al te graag veilig achter de muren van ons ego en doen we ons voor als iemand die we eigenlijk zouden willen zijn?
Kirsten Benschop brengt inspiratietheater waarin het gaat over het leven zelf. Derk Groen ondersteunt haar op gitaar en darboeka.
Woensdag 13 februari in De Vinkenhof, Achterzeeweg 1, aanvang 20.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. Na de voorstelling kan men napraten bij een glaasje sap of wijn. Gratis entree, maar wel het verzoek om een vrijwillige bijdrage.Aanmelding bij Simon Dingemanse via simondingemanse@gmail.com

Portret van de Week opgevolgd door MEERKunst

live n De kunstenaars van het Portret van de Week hebben zich verenigd in een nieuwe groep, MEERKunst. Deze groep bestaat wederom uit zeven plaatselijke en regionale kunstenaars en zal zich maandelijks manifesteren in de publieke ruimte. Zo heeft MEERKunst afgelopen zaterdag in het Cultuurcafé een live schildersessie gehouden waar het publiek ter plekke van kon meegenieten.

Vesper

Jeroen n In het koor van de Oude Jeroenskerk wordt de Vesper gevierd op zondag 10 februari om 19.00 uur. Het Vesperkoor Noordwijk zingt onder leiding van cantor-organist Jaco van Leeuwen enkele psalmen en avondliederen. Ook wordt er altijd een Magnificat (Lofzang van Maria) gezongen; deze keer is dat het Magnificat in D van J. Pachelbel. Bezoekers zingen en bidden mee, luisteren naar enkele Bijbelteksten, een kernachtige meditatieve gedachte, een passend gedicht en orgelspel. En zij mogen de stilte ervaren. De overdenking en de gebeden worden verzorgd door ds. Simon Dingemanse.

Panelrubriek n Spraakmakend

Wol gevraagd

troostdekentjes n De bewoners van Jeroen gaan troostdekentjes breien voor zieke kinderen in Zuid-Holland. Hiervoor is acrylwol of katoengaren nodig. Wie restanten overheeft, kan het inleveren bij de receptie van Jeroen, Jeroenspark 1.

Supportersbus naar Ermelo

bus n Op zaterdag 9 februari speelt V.v. Noordwijk de kraker bij DVS '33 Ermelo. De supportersbus vertrekt om 12.15 uur vanaf Sportpark Duinwetering en de kosten bedragen € 8,00. Vanwege de verwachte drukte is inschrijven verplicht via www.supportersclub-vvnoordwijk.nl

| Foto: Cor de Mooy

Sporten, goed eten en kuren in Noordwijk

In feite zijn we al lang een kuuroord'

College wil gedragscode integer besturen

SJC revancheert zich tegen DOVO

Onderscheiding voor 2 bijzondere vrijwilligers

Meerijden in de mooiste file van Nederland is een mooie bedrijfspromotie. | Foto: archief.

lintjes n Een heel bijzondere gebeurtenis in het souterrain van WZC Groot Hoogwaak. Elke woensdagochtend wordt daar door vrijwilligers en een groep dementerenden gezongen o.l.v. mevrouw Jo Kaptein.

Door Ina Verblaauw

Ger Baalbergen (l) en Corrie Meijers kregen een koninklijke onderscheiding. | Foto: Ina Verblaauw

Woensdag 30 januari was daarbij ook burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld aanwezig. Ze kreeg de microfoon en stelde zich voor: "de nieuwe burgemeester, dat ben ik". Daarna sprak ze de vele aanwezigen toe.

"Zingen is belangrijk en je wordt er vrolijk van. Ik zie heel veel muzikale activiteiten in het nieuwe Noordwijk. Maar ik ben hier ook voor een speciale reden. Het heeft de koning behaagd twee hartsvriendinnen een onderscheiding toe te kennen: mevrouw Ger Baalbergen-van der Linde en mevrouw Corrie Meijers-van Nes. Twee vrouwen die altijd voorbijgaan aan het eigen belang. Beiden waren vroeger als verpleegkundige werkzaam bij de stichting Willem van den Bergh. Deze professionele kennis namen ze mee in hun vele vrijwilligersactiviteiten voor mensen met een beperking. Door uw betrokkenheid en warmte is Noordwijk u beiden grote dank verschuldigd".Ger Baalbergen bezoekt hulpbehoevende gemeenteleden en is altijd bereid te helpen als er een beroep op haar wordt gedaan. Eerder deed ze dat ook als lid van het wijkteam en het Onderling Dienst Betoon. Ze hield het buurthuis schoon, fungeerde als gastvrouw en ging begin jaren '70 mee als begeleider op jeugdkampen. Als vrijwilligster bij Groot Hoogwaak begeleidt ze bewoners bij de wekelijkse speelsoos en schenkt koffie. Tevens begeleidt ze dementerende ouderen naar en van de wekelijkse zangochtenden.

Corrie Meijers is betrokken als (t)rouwouderling bij kerkdiensten rondom begrafenissen en trouwerijen. Zij schenkt koffie en verricht bezoekwerk. Corrie was o.a. wijkouderling, lid van de wijkkerkenraad en leider van het wijkteam en eveneens altijd aanwezig in het kerkelijke centrum Het Buurthuis. Ook Corrie is vrijwilligster bij het begeleiden van bewoners van Groot Hoogwaak naar alle activiteiten.

Dat beide dames gelijktijdig de onderscheiding Lid in de Ode van Oranje Nassau ontvingen, heeft ook te maken met het feit dat ze al 60 jaar vriendinnen "door dik en dun" zijn. Elkaar ontmoet via hun partners – allebei Wim geheten – die bij het amateurtoneel in Noordwijk actief waren. De bijeenkomst werd afgesloten met koffie en oranjegebak voor alle aanwezigen.

Bloemencorso biedt unieke promotie

mooistefile n Deelname aan het corso met een luxe of bijzonder wagen is een mooie bedrijfspromotie. De inschrijving hiervan is inmiddels gestart. Succes is gegarandeerd.

"Wat is er mooier dan mee te kunnen liften met een evenement dat nationaal en internationaal zo goed op de kaart staat als het Bloemencorso van de Bollenstreek?", zegt bestuurslid Pieter van Waardenburg die zich samen met Ad van Zelst vanuit de commissie marketing toelegt op het werven van corsodeelnemers.

"Dit maakt deelname aan het corso een must voor diegenen die daadwerkelijk willen scoren. Het miljoenenpubliek dat naar het corso komt kijken komt letterlijk overal vandaan waardoor iedere doelgroep wel is vertegenwoordigd. Neem vervolgens de vele duizenden foto´s en filmpjes die van het corso worden gemaakt en verspreid via de sociale media, waaronder Facebook, Instagram, Pinterest en Google+. Dit werkt als een olievlek. Eigenlijk bestaat er geen effectievere wijze van promotie. En dan komt daar ook nog eens bij dat het Bloemencorso van de Bollenstreek als het eerste grote voorjaarsevenement altijd een maximum aandacht krijgt in de media."

Geïnteresseerden mailen naar: deelname@bloemencorso.info. Pieter van Waardenburg of Ad van Zelst nemen dan zo spoedig mogelijk contact op. Zelf contact opnemen mag ook via: 06 83601850. Er zijn verschillende deelnamepakketten voorhanden. Ook op www.bloemencorso.info is de informatie te vinden.

Corso 2019

Het thema van het Bloemencorso van de Bollenstreek luidt dit jaar 'Changing World'.

Zaterdag 13 april rijdt de bonte stoet zijn 42 kilometer lange tocht van Noordwijk naar Haarlem. De avond ervoor rijdt het feestelijk verlicht door het centrum van Noordwijkerhout.

Koor van 100 zangers in kapel Sancta Maria

zangproject n Het themajaar 'Cultuur Verbindt' in de gemeente Noordwijk opent met een uniek verbindend muzikaal KunstKlank-project op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout, het Landgoed Sancta Maria.

Meer dan honderd zangers van 11 tot 91 jaar zingen mee in het projectkoor voor de muziekproductie Hear my Voice! (8-17 maart).

Jonge zangers uit het Kleynkoor zingen samen met koorleden uit de hele Bollenstreek het Stabat Mater van Jenkins. Het gregoriaanse koor Scola Gregoriana olv Rens Tienstra verbindt de oeroude muziek met de eigentijdse uitvoering naar een idee van artistiek leider en dirigente Herma van Piekeren, passend in het thema 'Omarm het oude om het nieuwe te verwelkomen'.

Het koor wordt begeleid door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en talentvolle solisten treden op tijdens de verschillende weekenden: Henk Neven, Aleksandra Popovska en Valentina Toth. De muziek wordt omlijst door het kunst en dans 'Ademende Bamboe' van beeldend kunstenaar Maria Blaisse.

Een voorstelling voor iedereen die zich verbonden voelt met kunst en muziek op een unieke erfgoedlocatie

Voor meer info en tickets zie www.kunstklank.nl

College wil gedragscode voor integer besturen

Het nieuwe college wil integer besturen en heldere afspraken over een bepalende gedragscode. | Foto: WS Foto: Picasa

Raad n De politiek bereidt zich voor op de volgende raadsvergadering in de Duinpan. Daarbij zijn een aantal van de actuele zaken op de agenda geplaatst. Waarbij sommige onderwerpen eerst nog ter sprake zullen komen in rondetafelgesprekken.

Een van de actuele onderwerpen is dat het Noordwijkse college zich zorgen maakt over de mogelijkheid dat er zich in en rondom Noordwijk conventionele explosieven bevinden. Er is de vrees dat bij het onverwacht aantreffen van dergelijk explosief de veiligheid van diverse mensen in gevaar kan komen. Men stelt dat er op diverse plekken nog steeds bommen gevonden worden die zijn begraven, achtergelaten of bewust gelegd. Het college acht het van groot belang dat er in Noordwijk preventief onderzoek plaats vindt of er gevaarlijke explosieven in de bodem verborgen zijn.
Via het gemeentefonds kan 70% van gemaakte kosten worden vergoed door het Rijk via de suppletie-uitkering bommenregeling. Het college vraagt nu € 3.451 ten behoeve van dit onderzoek.

Space Campus

In Noordwijk wil men heel graag de zogenaamde Space Campus ontwikkelen. Op het Space Business Park, onder de rook van ESA-Estec, is ruimte voor space-gerelateerde ondernemingen en instituten om zich er te gaan vestigen. Men voorziet hiermee een belangrijke mogelijkheden tot het versterken van de economie. Niet alleen voor Noordwijk maar zeker ook voor de regio. Vanuit het Ecomomic Board Bollenstreek wordt dit ook al gestimuleerd. Het Noordwijkse college stelt de gemeenteraad voor om € 809.000,- hiervoor beschikbaar te stellen. Zodat er effectief een organisatie in de vorm van een stichting kan worden opgezet die dit in goede banen kan gaan leiden.

Enkele bewoners van de Maarten Kruytstraat maken zich grote zorgen over mogelijk heimelijk overschrijden van het bestemmingsplan bij de komst van de nieuwe supermarkt. Waardoor het gebouw niet op 10 meter maar op 9 meter van hun gevels zou komen te staan. De bewoners die natuurlijk toch al niet gelukkig zijn met het ontnemen van zon en licht protesteren vanwege tegenspraak in de tekst in de stedenbouwkundige uitgangspunten. Waarin enerzijds staat dat de rooilijn van de bestaande gebouwen, welke zich nu 10 meter van hun gevels bevindt, doorloopt. Anderzijds staat er dat de afstand tussen de bebouwing minimaal 9 meter moet zijn.
In een brief aan de gemeenteraad vragen zij om te voorkomen dat er ter plekke in strijd met het bestemmingsplan gaat worden gebouwd.


Integer

Het college van burgemeester en wethouders van meldt de gemeenteraad dat men integer wil besturen. Daartoe wil men heldere afspraken over een bepalende gedragscode. Vooruitlopend op het vaststellen van een vorm van gedragscode door de raad, heeft het college besloten zichzelf alvast te binden aan een op de modelverordening van de VNG gebaseerde gedragscode. Waarin de onderwerpen belangenverstrengeling, het omgaan met vertrouwelijke informatie, het omgaan met cadeautjes en uitnodigingen en het gebruik van gemeentelijke voorzieningen nauwkeurig worden omschreven.

Noordwijkerduin

Op 8 november 2018 heeft de gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan Noordwijkerduin vrij gegeven. Bestemmingsplan Noordwijkerduin heeft betrekking op de locatie 'Willem van den Bergh'. Dat is het gebied dat wordt begrensd door de Coepelduynen, het agrarisch gebied Vinkeveld, de Zwarteweg en het terrein van ESA/ESTEC.

Er werden daarop 3 zienswijzen ingediend die nauwelijks invloed zouden hebben op de bestaande plannen. Het Hoogheemraadschap Rijnland betreffende de waterhuishouding, Erfgoed Leiden betreffende de archeologie en de Gasunie voor de gasleiding. Welke geen aanleiding zijn tot bezwaren. Het college ziet graag dat 's Heerenloo nu snel verder gaat met de gewenste ontwikkelingen op het terrein van de Willem van den Bergh met de beoogde renovatie van het zorgpark.

Nieuw

Hoera! Het nieuwe Noordwijk gaat het wiel opnieuw uitvinden. Na een mislukking in de vorige raadsperiode wordt door de nieuwe gemeenteraad opnieuw de nieuwe werkwijze geïntroduceerd.

Omdat in een de gemeenteraad anno 2019 te vaak kwaliteit en ervaring ontbreken moeten de bekwame burgers ingeschakeld worden. Theoretisch lijkt dit wel een goede zaak maar in de praktijk natuurlijk een wassen neus. Want in Noordwijk zijn het, zoals overigens in de meeste gemeenten in ons land, altijd dezelfde burgers die zich met gemeentelijke politieke zaken bemoeien, verdeeld in een aantal groepen. Zo zijn er de notoire tegenstemmende schreeuwlelijken, de voorvechters van eigen belang, de principiële zendelingen en heel af en toe een echte belanghebbende burger.

Er komen opnieuw zogenaamde rondetafelgesprekken, waarbij het welkomstwoord veel belovend is. De koffie met cake is sfeerbepalend. Het raadslid, dat als voorzitter mag fungeren, formuleert heel bekwaam de samenvatting. Zo gaan de schreeuwers, de voorvechters, de zendelingen, maar vooral de belanghebbende burger naar huis met het idee dat er echt naar hen geluisterd is en dat het zo gezellig was. Maar dat is de valkuil. Politiek is een serieuze aangelegenheid waarbij men alles serieus moet nemen. Ineens herinner ik me de uitspraak van de Utrechtse politicoloog Hans Vollaard. Afgelopen mei schreef hij in Trouw: 'Het moet in de gemeentepolitiek niet té gezellig worden'. Jawel! Deze geleerde blijkt zeer te spreken over de nieuwe werkwijze. Met raadsbrede afspraken als het medicijn tegen de politieke versplintering. Hij wijst nadrukkelijk op de politieke en vooral ook bestuurlijke onervarenheid van veel nieuwe raadsleden. Hij waardeert met mij dat de lokale politici wel heel goed hun best proberen te doen. Maar hij waarschuwt voor gezellig doen.

Met een nieuwe coalitie, een fonkelnieuwe oppositie, de nieuwe ambtelijke organisatie, de nieuwe waarnemend burgemeester en de nieuwe werkwijze rond inspraak is de nieuwe gemeente Noordwijk er dus nog niet. Ook de gemeenteraad zelf dient het anders te doen. Het gekibbel van weleer tussen coalitie en oppositie zou niet meer van deze tijd zijn. Een visie op de toekomst zou in theorie moeten worden geformuleerd na uit uitvoerig overleg met de hele gemeenteraad, het hele politieke spectrum. Alle partijen hun inbreng gunnen. De Noordwijkse coalitie dacht daar het zijne van. Ondanks alle mooie theorieën over eigentijds besturen werd de oppositie volkomen genegeerd. Met tijdsdruk als excuus.
Tijdens het debat as er natuurlijk wel publiekelijk de warmhartig uitgestoken politieke hand: 'we gaan het allemaal samen doen'. Haha, raadsbreed! An me hoela. Net als de vorige periode voorspel ik een gevecht. Daarbij is geen ruimte voor gezelligheid. De eerste ferme tik is dus al aan de oppositie uitgedeeld. Die zullen zeker terug gaan slaan. Met wethouder Salman waarschijnlijk als de kop van jut. Maar dit laatste ter zijde.

Opnieuw geld voor groepsaanpak in Boerenburg

taskforce n Deze week is er een ronde tafelgesprek georganiseerd betreffende een raadsvoorstel van het college. Men wil opnieuw geld beschikbaar stellen voor het oplossen van problemen met hangjongeren in Boerenburg.

Het college schrijft hierover: 'Net voor de zomer van 2018 waren er ongeregeldheden in de wijk Boerenburg. In september 2018 heeft de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld ten behoeve van de Taskforce voor het jaar 2018. Met dit krediet is onder andere Straatcontact ingehuurd voor de opzet van een groepsaanpak. Deze aanpak is bedoeld voor de jongeren die betrokken waren bij de ongeregeldheden in de wijk Boerenburg.

De Taskforce informeert de raad over de achtergronden en werkwijze rondom de groepsaanpak. Inmiddels is er ook een raadsvoorstel naar de raad gestuurd voor het beschikbaar stellen van aanvullend budget voor de afronding van de ingezette procedure.

Recentelijk stelde Lenie Zoetendaal (CDA) schriftelijke vragen over het plaatsen van extra huisvesting in containers op een parkeerterrein van het voormalig Zilveren Kruis. Hoewel 26 januari als einddatum voor beantwoording staat aangegeven zijn er nog geen antwoorden bekend. Relevant is wel dat vanuit de wijk kritiek is gekomen op de communicatie tussen gemeente en bewoners, speciaal over dit onderwerp.

Veel Noordwijkers uit andere wijken vragen zich bovendien af of dit allemaal wel noodzakelijke is. Omdat er volop berichten zijn dat er op dit moment nauwelijks nog overlast wordt ervaren. Kritisch wordt er ook gesproken over de rol van Jongerenwerk en de functie van jongerencentrum Hang Out.

Frans Hoek doet hartstochtelijk beroep op raad

viskiosk n Eens was er aan de voet van de toren van de Oude Jeroen een blijde enthousiaste vishandelaar. Ineens keek hij weer positief naar de toekomst. Maar het kan verkeren. Er is inmiddels een traject van niet minder dan 8 jaar voorbij gegaan. Hem werd door de gemeente Noordwijk aanvankelijk een aantrekkelijk aanbod werd gedaan.

Inmiddels is duidelijk dat politici zich nauwelijks gebonden voelen aan gemaakte toezeggingen. Deze week doet de ondernemer aan de H. Geestweg opnieuw een beroep op het huidige college en de nieuwe gemeenteraad om hem alsnog ter wille te zijn.
Doordat de realisatie van de nieuwbouw naast zijn winkel en de langdurige ontwikkeling van het Jeroensplein hem voor een lange periode totaal onbereikbaar maakte sprong in 2010 de toenmalig wethouder Vroom voor hem op de bres. Een tijdelijke vestiging van een viskraam op het Kloosterplein zou wegens het succes voor ondernemer en consument worden vervangen door een permanente kiosk. In 2013 ging de gemeenteraad akkoord met een vestiging van een kiosk op het Kloosterplein. De publieke opinie maakte duidelijk dat het onbereikbaar maken van de vishandel als zeer onrechtvaardig werd ervaren. De tijdelijke verkoop op het Kloosterplein mocht van hen een permanent karakter krijgen. De omzet in de winkel kreeg nooit meer het oude niveau.
Toen kwam er gedurende de procedure een nieuwe wethouder. Die besloot niet mee te werken aan de realisatie ervan. In 2014 meldde wethouder Bakker dat hij een omgevingsvergunning weigerde. Gesprekken hierover brachten geen enkel resultaat.

De vraag is gerechtvaardigd op welke gronden de omgevingsvergunning al in het stadium van collegebesluiten werd geweigerd.

'Sporten, goed eten en kuren in één van de gezondste regio's'

Hans van Buiten: 'We willen de Duin- en Bollenstreek meer bekendheid geven bij grote groepen.' | Foto: Cor de Mooy

energiek n Het Ondernemersfonds Noordwijk zet zich in om de economie in Noordwijk een nieuwe stimulans te geven. Er wordt op diverse terreinen gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen om Noordwijk op de kaart te krijgen dan wel uitdrukkelijk te houden. Twee actuele projecten zijn het organiseren van een Wandelvierdaagse van Nijmeegse proporties door de streek en het verwerven van de kuuroordstatus.

Door Cor de Mooy

Het begon allemaal met een brainstormsessie, georganiseerd door Hans van Buiten. In De Baak bogen 75 mensen uit diverse geledingen over het vraagstuk 'Wat zouden we kunnen doen om van de Duin- en Bollenstreek een gezonde, energieke regio te maken?' Niet minder dan 250 ideeën resulteerden in drie rapporten: Wellness; Voeding en Gezondheid; Sport en gezondheid.

"Mijn denken is gericht op twee dingen", verklaart Hans van Buiten. "Veel aandacht voor voeding, sport in de breedste zin van het woord. En dat in, wat mij betreft, één van de gezondste regio's van de wereld."

Het thema 'Voeding en gezondheid' gaat in de loop van het jaar meer aandacht krijgen. Dit thema geldt niet alleen voor de toeristen, maar is ook gericht op de Noordwijkse jeugd en volwassenen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een moestuinproject voor scholen. "We willen ook het Wereldkampioenschap Hollandse keuken naar Noordwijk halen", zegt Van Buiten. "Vanuit het onderwijs zijn ook al positieve reacties ontvangen wat betreft de voedseleducatie", zegt Hans.

Wandelvierdaagse

Hans van Buiten is in gesprek met de Koninklijke Wandel Bond Nederland om te zien wat er nodig is om een groot wandelevenement in onze regio te realiseren. "We willen de Duin- en Bollenstreek meer en meer bekendheid geven bij grote groepen. Een wandelvierdaagse is daar bij uitstek geschikt voor", aldus Hans. "Het moet de generale repetitie voor de Nijmeegse Vierdaagse worden. Elke dag krijgt een ander thema. Zo komt er een dag strand en duin. Een andere dag staat in het teken van bloemen en sierteelt. Een dag voert langs zoet water. Als laatste een dag cultuur proeven in Katwijk en Leiden."

Dit idee is nog volop in de onderzoeksfase. Gesprekken zijn gaande met zowel de Wandelbond als de ondernemers. Een financiële bijdrage vanuit het Ondernemersfonds maakt het opstellen van een gedegen businessplan mogelijk.

Kuuroord

Noordwijk is natuurlijk al van oudsher een badplaats. Bij de speerpunt Wellness gaat het er ook om van Noordwijk een officieel erkend kuuroord te maken en wel als enige in Zuid-Holland. Dat is een project op zich.

Met een vierkoppige commissie onder leiding van Hans van Buiten worden stap voor stap fasen doorlopen om dit te realiseren. Buitenlandse vooraanstaande experts op het gebied van welbevinden en kuren ondersteunen ons in het proces. Met veel kennis worden bestaande voorzieningen in kaart gebracht en op een hoger plan getild. Met enthousiasme ontstaan nieuwe initiatieven die perfect aansluiten bij de doelstelling.

De internationale eisen die aan een kuuroord gesteld worden liegen er bepaald niet om. Het streven is om aan alle normen zoals deze door de ESPA en andere nationale instanties in Europa gehanteerd worden, te voldoen. In de toekomst is het dan mogelijk dat kuren ook in Noordwijk door de Duitse ziektekostenverzekeraars worden vergoed.

"Maar wellicht nog belangrijker is dat Noordwijk zich kan ontwikkelen tot een eigentijdse bestemming waar veel aandacht is milieu en voor een gezonde levensstijl. In onze maatschappij is er duidelijk behoefte om te investeren in vitaliteit. Ook onze eigen inwoners en onze gasten zien het belang in van het verblijf in een omgeving die actief bijdraagt aan hun persoonlijk welzijn. Wat ons betreft is er geen plek die zich beter voorbereidt om te voorzien in de behoeften van de mens van morgen.

De zoute zeelucht, een gezond 'Reizklima' zoals de Duitsers dit benoemen, voldoende faciliteiten en activiteiten moeten er voor garant staan in dat Noordwijk een hoogstaand aanbod aanwezig is voor een weldadig en gezond verblijf. Een vitale regio is van belang voor onze eigen inwoners en voor onze nationale en internationale gasten."

'In feite zijn we al lang een kuuroord'

"We zijn al een jaar bezig om aan alle eisen te voldoen. Zo'n status krijg je beslist niet zo maar. Daar zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Denk daarbij aan de lucht- en waterkwaliteit, aan het aanbod van accommodatie. Maar ook de elementen sport en rust zijn belangrijk."

"Het Ondernemersfonds heeft ons een belangrijke duw in de rug gegeven om te starten", hervat Van Buiten. "Zonder het fonds was de start beslist uitgesteld." De werkgroep is in gesprek met retail- en strategische ondernemers, maar ook met Staatsbosbeheer. "Met relatief eenvoudige middelen kun je veel beleving creëren. Neem nou alleen al maar een wandeling langs het strand of in een rustgebied. We wonen nota bene midden in een nationaal park. In feite zijn we al lang een kuuroord, alleen gaan we het nu formaliseren."

Deze drie aandachtsgebieden zijn er natuurlijk op gericht om meer mensen naar Noordwijk te trekken. En dan vooral buiten het gebruikelijke badseizoen. Het laat geen twijfel dat, als alles verwezenlijkt kan worden, dit een goede stimulans voor de Noordwijkse economie kan betekenen.

Samen bereik je meer

Het lijkt wel of de gemoederen over een ondernemersfonds blijven rondzingen… Stond 5 september 2018 in de Noordwijker nog dat een meerderheid van winkeliers en ondernemers in Noordwijkerhout niets zagen in een ondernemersfonds, vorige week klonk er voorzichtig andere muziek uit het dorp dat nu in de grote gemeenschap is opgenomen. Zweeg de plaatselijke VVD het gegeven lange tijd politiek dood en werden er 'ongenuanceerde cijfers' en oneigenlijke argumenten gebruikt, nu lijkt er verandering te komen.

Ook in Noordwijk waren er een paar tegenstanders die 'fake news' (woorden van Alice Saat, de voorzitter van het Noordwijkse fonds) verspreidden. Als de tegenstanders echter de tijd nemen om naar de beweegredenen en activiteiten van het beoogde ondernemersfonds te luisteren dan lijkt er een omslag plaats te vinden.
Wat doet een ondernemersfonds? "Het fonds regelt een geldinstroom waardoor diverse noodzakelijke ontwikkelingen gefinancierd kunnen worden. Het geld komt binnen via een special geoormerkte verhoging van de OZB en moeten de groei van de plaatselijke economie stimuleren en het collectieve belang dienen".

Beste respondenten: hoe belangrijk is een ondernemersfonds voor de plaatselijke economie?

Foto: Cor de Mooy

Iemand met een economische achtergrond, zoals ik, beantwoordt deze vraag vaak vanuit de vraag 'wat kost het? En wat levert het op?' En juist daar zit de kracht van het ondernemersfonds. De basisgedachte achter het ondernemersfonds is namelijk collectiviteit. Met een relatief kleine bijdrage per ondernemer, een bedrag van gemiddeld nog geen volle benzinetank per jaar, breng je met elkaar geld op. Met dit geld worden bestedingen gedaan die Noordwijk en straks hopelijk ook Noordwijkerhout beter maken. En ook leuker. Neem nu de nieuwe verlichting in de Voorstraat. Prachtig. Al járen waren ze daarvoor op zoek naar geld. De gemeente wilde niet alleen betalen. Maar dankzij een bijdrage van het Ondernemersfonds is het ineens mogelijk. Wat heb ik er aan vragen de critici? Als econoom zou mijn antwoord zijn: voor een gemiddelde bijdrage van nog geen één euro vijftig hebben de ondernemers Noordwijk-Binnen een nóg welkomere uitstraling gegeven dan die het al had. Een uitstraling die Noordwijk nét weer een beetje aantrekkelijker maakt. En dat daarvan uiteindelijk de bewoners, maar ook de ondernemers, profiteren hoef je verder niet uit te rekenen.

| Foto: Ruud van Drunen Foto: Ruud van Drunen

De ene keer voel je je enorm betrokken bij het onderwerp en de andere keer heb je er weinig affectie mee. Dan ga je je licht opsteken bij anderen en kom je bij zowel voor- als tegenstanders van het ondernemersfonds terecht. Wie heeft de waarheid aan zijn zijde? Heel belangrijk is het dat er een lijn binnen onze nieuwe gemeente wordt getrokken. Al het geld dat via een OZB-verhoging binnenkomt, moet op een eerlijke manier ten goede komen aan ons nieuwe Noordwijk. Bij navraag blijkt dat ook de non-profitsector in de afgelopen tijd geprofiteerd heeft van bijdragen van het Ondernemersfonds. O.a De Z-Ambassadeurs, Noordwijk Dementievriendelijk, Koffie met geldzaken; waardevolle projecten die ons dorp socialer, gezelliger, leefbaarder maken. Het is dan ook belangrijk dat dit fonds er voor heel Noordwijk komt en breed gedragen gaat worden. Dat er meer voorlichting over de mogelijkheden komt en dat er een onafhankelijke jury de aanvragen in de non-profit sector gaat beoordelen. Het is al moeilijk genoeg om tegenwoordig voor waardevolle initiatieven sponsoren te vinden. Als er een breed gedragen Ondernemersfonds komt, hoeven de individuele ondernemers niet meer lastig gevallen worden.

Foto: Cor de Mooy

'Samen bereik je meer' is de missie van het Ondernemersfonds Noordwijk. Een missie waar iedereen achter kan staan. Vanaf 2017 is de OZB voor niet-woningen verhoogd, voor eigenaren en huurders en deze ondernemersbijdragen worden gebruikt voor gezamenlijke ondernemersdoelen, zoals verlichting, bloembakken, beveiliging, sportprojecten, glasvezel, citymarketing, verduurzaming, bloemenfestival etc. Het voordeel is dat 'freeriders' (ondernemers die wel profiteren van bv winkeliersverenigingen, maar niet betalen) automatisch mee betalen. En als ondernemer kun je zelf mee bepalen waar het geld naar toe gaat. Heel Noordwijk heeft baat bij initiatieven zoals de zwerfafvalboot, de Max Liebermannroute en bloemen of verlichting in de winkelstraat.
Een initiatief moet landen en heeft een aantal jaren de tijd nodig om de weg door het dorp te vinden. Kritische geluiden zijn welkom, maar graag wel opbouwend. Ondernemers wordt lid en bedenk initiatieven! Steek je energie in samenwerking ipv enquêtes, ingezonden brieven en billboards. Dat levert pas energie op!

Valt het doek voor de Beweegschool?

Linda en Hans Vink zijn met pijn in het hart genoodzaakt de Beweegschool te sluiten. | Foto: Cor de Mooy

afscheid? n In juni 2017 gingen Hans en Linda Vink van start met hun Beweegschool. Het was een geheel nieuw concept. Na zo'n anderhalf jaar is het echtpaar genoodzaakt om er per 1 maart een punt achter te zetten. Of zou het toch een komma kunnen worden? Is er een mogelijkheid om dit sportieve buurthuis voort te laten bestaan?

Door Cor de Mooy

De Beweegschool ontwikkelde zich. Hans en Linda Vink moest jammer genoeg wel constateren dat die ontwikkeling te langzaam ging. Een zure constatering. Te meer omdat toch een heel aantal Noordwijkers, maar ook mensen van buiten Noordwijk bij hen kwamen sporten.

Het zij genoegzaam bekend: De Beweegschool is geen standaard sportschool. De Vinken hebben een geheel eigen invulling aan het fenomeen gegeven. Het werd een sociaal gebeuren. Sport met een luisterend oor. Sport voor iedereen, dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook sport voor senioren en ieder die bij andere sportscholen een erg hoge drempel ervaart.

Na het sporten is het gezellig aanschuiven voor een bakkie aan de lange tafel. "Als die tafel eens kon praten...", blikt Hans terug. Dit benadrukt hij nog eens met: "De Beweegschool was van alle markten thuis, zonder medische achtergrond, gewoon van mens tot mens." Veel mensen konden niet alleen hun spieren trainen, maar ook hun verhaal kwijt.

De op handen zijnde sluiting werd aan de leden meegedeeld. De reacties spraken van ongeloof, al of niet gemengd met iets van boosheid of verdriet. "Er waren mensen die in tranen uitbarstten", zegt Hans bedremmeld.

In een brief aan de vaste sporters schrijven Hans en Linda: "De Beweegschool heeft altijd 'sportschool' als hoofdfunctie gehad, in combinatie met een buurthuis-functie. Het was fijn om te zien dat zich dat ontwikkelde, al ging het helaas toch te langzaam. Afgelopen december hebben wij zelf overwogen op zoek te gaan naar een passende oplossing om het concept Beweegschool te behouden. We hebben gesprekken gevoerd met de Gemeente Noordwijk en plannen gemaakt voor een koerswijziging. Uiteraard hebben wij de verhuurder in de plannen betrokken. Helaas heeft de verhuurder aangegeven niet positief te staan in de koerswijziging van De Beweegschool en aangegeven het huurcontract te eindigen. Dit is gelukkig in goed overleg gegaan met begrip voor het standpunt van de verhuurder."

"We mogen het niet laten verdwijnen", zegt Hans met klem. "Het is een soort familie geworden." Diep van binnen hoopt hij toch nog op een wonder. "We trekken nu aan de bel in de hoop dat mensen zeggen: 'dit mag niet stoppen'. In eerste aanleg gaat het erom dat het echtpaar aan hun gezin denkt. Als de buurtsportschool als stichting een doorstart wil maken, dan is een nieuw onderkomen broodnodig.

Genomineerden sportverkiezingen

V.v. Noordwijk viert feest bij het behalen van het kampioenschap. | Foto: Marcel Verheggen Marcel Verheggen Fotografiewww.marcelverheggen.eu

primeur n Een nieuw onderdeel in de sportverkiezingen is van artistieke aard. Welke Noordwijkse sportfoto uit 2018 verdient een prijs?

Foto 1 - Suzanne Heikoop

| Foto: Suzanne Heikoop
Laura Stullich van Wheel Sensation. | Foto: Suzanne Heikoop

De bovenste foto is gemaakt door Suzanne Heikoop tijdens de Sportverkiezing Noordwijk 2017. Op de foto is wereldkampioene Laura Stullich van Wheel Sensation te zien. Zij voert hoog in de zaal haar adembenemende 'Aerial Silks act' ogenschijnlijk moeiteloos uit.

Foto 2 - Suzanne Heikoop

Nog een foto, gemaakt door Suzanne Heikoop is deze tijdens de Australische Kampioenschappen Live Saving in Perth. Op de foto zie je de Noordwijkse topatleet Robert Hendriks (midden) die strijdt voor de Beach Flag met Japanse atleten Kenichi Wada en Shintaro Mori.

Foto 3 - Marcel Verheggen

Deze foto is gemaakt door Marcel Verheggen vlak na de wedstrijd waar V.v. Noordwijk kampioen werd in de Hoofdklasse. Op de foto zijn onder andere de spelers, trainer en verzorgers te zien die net de uitgereikte kampioensschaal laten zien aan de toegestroomde pers.

Sid Barnhoorn wint Selfie in Space-wedstrijd

Sid Barnhoorn maakte de winnende selfie. | Foto: Ina Verblaauw

selfiewedstrijd n Op de Koningin Wilhelmina Boulevard staan sinds 17 mei 2018 vier grote panelen met afbeeldingen met als thema ruimtevaart. Het publiek werd uitgenodigd een selfie bij de borden te maken en deze in te sturen om zo kans te maken op een mooie prijs. Het hele jaar door maakten heel veel mensen een selfie; niet zo heel veel mensen stuurden deze daadwerkelijk in.

Door Ina Verblaauw

Siddhartha (Sid) Barnhoorn uit Katwijk stuurde zijn foto wél in en werd de uiteindelijke winnaar. Op zijn winnende foto staat hij op de maan en houdt met zijn wijsvinger de aarde omhoog.


"Ik heb deze foto bewust gekozen vanwege de combinatie aarde-maan. Het laat zien hoe klein en kwetsbaar onze aarde is", aldus de 37-jarige Sid. "Ik kom regelmatig in Noordwijk en zag bij toeval dit paneel en besloot er direct een selfie van te maken". Zijn prijs was een Polaroid Camera en een aantal space-artikelen. Jurylid Jennifer Hordijk, communicatievoorlichter bij NL Space en van astronaut André Kuipers, prees het niveau van de inzendingen.

Na afloop ging Sid Barnhoorn nog één keer terug naar zijn paneel om de foto nogmaals te laten maken. Dit keer wel onder gure omstandigheden.


De prijsuitreiking was de finale afronding van het thema Noordwijk City of Space. Volgens Marjolijn van der Jagt was het Space jaar een groot succes. "Enorm veel activiteiten rondom het thema en een record aantal bezoekers bij Space Expo. Ruimtevaart is en blijft bijzonder belangrijk voor Noordwijk".

Gelukkig oud worden, hoe doe je dat?

Foto: Ruth Eppink

Ineens is het zover. U bent 65+. Alle clichés die uw ouders mee hebben gegeven lijken ineens waar. U hoort het ze nog zeggen 'voor je het weet ben je 60, het gaat zo snel, geniet er nog maar van'.

Die uitspraak zegt eigenlijk dat je moet genieten voor je pensioen, want anders ben je misschien te oud of niet mobiel genoeg. Gelukkig is dat niet waar. Verschillende fases in je leven laten zien dat er uitdagingen blijven en dat je kan kiezen om gelukkig oud te worden, op welke manier dan ook.


We worden steeds ouder, dat is een feit. Onderzoek laat zien dat de helft van de kinderen die nu worden geboren 100 jaar worden. Dit betekent dat we langer doorwerken en kunnen genieten van het leven. Daar speelt vitaliteit een belangrijke rol in. Onze maatschappij is er op ingespeeld dat we van allerlei gemakken worden voorzien. Kunt u moeilijk de trap op komen? Dan wordt er een traplift geïnstalleerd. Heeft u last van uw cholesterol? Dan haalt u een pilletje bij de dokter. Maar vitaal ouder worden betekent dat het belangrijk is dat u actief blijft. Dat u toch probeert om nog een stap te zetten op de trap of alternatieven bedenkt om in beweging te blijven. Misschien bent u de afgelopen periode goed in beweging geweest door alle klusjes op te knappen in huis. Daar heeft u nu lekker de tijd voor. Maar ja, alle lampen zijn opgehangen, de zolder is opgeruimd, u heeft een mooie reis geboekt en wat nu?

Het heerlijke van met pensioen zijn is dat u nu uw eigen tijd kan indelen. Nog steeds de dingen kan doen waar u blij van wordt, maar dan op uw eigen tempo. De werkgever en de kinderen bepalen niet meer uw dagindeling maar u past af en toe gezellig op de kleinkinderen. U leest dat boek wat u al een tijdje in uw hoofd had. U begint de dag met een stevige wandeling of een bezoekje aan de sportschool.

Daarnaast blijven sociale contacten ontzettend belangrijk. Dat is een rode draad in ons leven. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van sociale contacten een grote bijdrage levert aan gelukkig ouder worden. U bent misschien gewend om met collega's te werken en merkt dat dat toch wel even wennen is, zo zonder collega's. Vrijwilligerswerk kan daar een goede aanvulling voor zijn. Het ontmoeten van mensen, iets leuks doen voor een ander. Ook daarin heeft u de vrijheid om iets te kiezen wat bij u past en wanneer het u uitkomt. Er zijn verschillende variaties mogelijk met flexibele indeling van uw tijd. U kunt contact opnemen met ons als u een gesprek wilt over vrijwilligerswerk. Dit kan persoonlijk maar ook per email of telefoon. Aleid Guijt, aleid.guijt@welzijnnoordwijk.nl Telefoon 06-40237165

Na dit stuk denkt u waarschijnlijk 'ik ben met pensioen en heb genoeg te doen.' En zo is het ook, maar dan op uw manier en tijd. Geniet ervan!

Soul2Soul in concert met rapper Rivelino

palliam n Op vrijdag 15 februari is om 19.30 uur bij Palliam een bijzonder concert van gospelkoor Soul2Soul en de rapper Rivelino 'Blackrockstar' Rigters.

Koor en rapper zijn muzikaal aan elkaar gewaagd. Door met elkaar in concert te gaan zoeken ze de grenzen van hun kunnen op. Het is een verrassende mix van muziekstijlen die een breed publiek zal aanspreken. Soul2Soul weet met haar muziek telkens weer te vernieuwen. Het plezier in het zingen klinkt door alles heen.

Rivelino is pas dertien als hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf. Daarna weet hij op eigen kracht zijn leven te beteren en ontwikkelt hij zich met succes tot rapper.

De inhoud van de avond is gevarieerd. Van inspirerende muziek tot aangrijpende persoonlijke verhalen. Het is een eerbetoon aan elkaars werk. Visueel ondersteund door prachtige beelden. Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Info en inschrijven via www.palliam.nl

Winnaars Kerstpuzzel 2018

puzzel n Onderstaande 3 winnaars zijn getrokken uit onze kranten. Zij deden mee aan onze Kerstpuzzel. De winnaars hebben inmiddels bericht gehad.

D. van Beelen- Varkevisser, Noordwijk heeft de waardebon t.w.v. € 150,- gewonnen bij Nachtkust Noordwijk. Fam. C. Beyk, Sassenheim heeft de waardebon t.w.v. € 150,- gewonnen bij Skicentrum Sassenheim. (waardebon is geldig voor lessen)
Mevr. W. Bouwmeester, Noordwijkerhout heeft 2x een Errazuriz Reserva wijnpakket t.w.v. € 31,90 gewonnen bij Langeveld Wijnen Sassenheim.

Kerstwandeling steunt Natuurcentrum

Het Jan Verwey Natuurcentrum werd verblijd met een mooie cheque door de organisatie van de Muzikale Kerstwandeling. | Foto en tekst: Ina Verblaauw

cheque n De muzikale Kerstwandeling ligt al weer een aantal weken achter ons. Coördinator van de Muzikale Kerstwandeling Frans Bruinzeel, kon in het bijzijn van leden van het bestuur De Oude Dorpskern zaterdag 2 februari de opbrengst bekendmaken. Dit gebeurde in het Jan Verwey Natuurcentrum aan het bestuur van de Vereniging van Natuur- en Vogelbescherming.

De cheque met een waarde van € 3.000 wordt besteed aan het maken van een nieuw magazine over de natuur in Noordwijk, bestemd voor alle jongeren uit groep 6. "De komende vijf jaar krijgen alle leerlingen van groep 6 in het nieuwe Noordwijk het magazine", aldus hoofd jeugdeducatie Annet de Willigen.

Scheidend voorzitter van de vereniging Jaap Eisenga bedankte voor de cheque, waardoor het project kan worden gerealiseerd.

Noordwijk komt niet langs Stedoco: 0-1

Bryan Jongeneel van Stedoco heeft ruzie met Brayen Bröcker. | Foto: OrangePictures Foto: Wim Wobbes

Voetbal n Aan de ongeslagen status, sinds begin mei 2018, zou een keer een einde kunnen komen. Dat wist Kees Zethof natuurlijk wel. De coach, die op dit moment over kampioen worden nog met niemand wil praten, moest ervaren dat het winnen niet eenvoudig is wanneer het even niet mee zit.

Dat 'niet mee zitten' was met name het geval bij schoten van Denzel James en Overvliet op de kruising. Tel daarbij op het zondagschot van doelpuntenmaker Vincent Verheul van Stedoco, waarbij keeper Van Vliet machteloos stond, plus het niet krijgen van een strafschop bij een duidelijk hands geval en het korte verslag van de wedstrijd is gepubliceerd en het verlies verklaard. Maar natuurlijk gebeurde er wel meer op deze middag.


Keeper kansloos

Noordwijk begon zonder de nog steeds geblesseerde keeper Rondeltap en met Mike van Vliet onder de lat. Ook zonder Le Congé die vorige week met hamstringproblemen moest afhaken. Wel met Nick van Staveren opnieuw op het middenveld.
Het beginsignaal van scheidsrechter Frank de Winter werd al snel gevolgd door het affluiten voor een overtreding op spelmaker Thomas Reynaers. De vrije schop leverde echter niets op. Veel andere hoogtepunten vielen er niet te noteren. Bij Noordwijk was James de man die de meeste aandacht wist te trekken. Echte aandacht was er dus wel halverwege de eerste helft voor doelpuntenmaker Verheul. Rietveld greep wat laconiek in bij een Stedoco aanval. Geheel tegen de zijlijn liet hij zich door van Wanrooy voorbij lopen. De daaruit volgende voorzet viel precies op de schoen van Verheul. De spits bedacht zich niet en met de perfecte volley liet hij keeper van Vliet volkomen kansloos. Noordwijk stelde daar een spaarzame mogelijkheid o.a. voor Westdijk tegenover. Wel had het schot van Denzel James op de kruising een beter lot verdient.

In de tweede helft eenzelfde spelbeeld met opnieuw een mogelijkheid voor Westdijk. Discussie was er bij een handsbal van Pinachi van Stedoco binnen de 16. Die wel degelijk voordeel kreeg bij het weg werken doordat de bal, die tegen zijn uitgestoken hand kwam, dood voor hem viel.


Zelfde spelbeeld

Na rust kwam Bröcker als een extra stormram de aanvallende bedoelingen van Zethof duidelijk maken. Noordwijk liet het combineren voor wat het was. Heel opportunistisch ging de bal voornamelijk door de lucht richting de 16. Doordat Stedoco veel mensen rond de 16 posteerde kwamen er spaarzame mogelijkheden. Waarbij zoals gezegd het schot van Overvliet op de kruising viel. Het eindsignaal zorgde voor teleurstelling bij de Noordwijk- supporters. Waarvan zelfs de meest fanatieke moest toegeven dat Stedoco over een goed ploeg beschikt die Noordwijk op de juiste wijze had weten te bestrijden.

Zaterdag speelt Noordwijk de zeer moeilijke uitwedstrijd tegen DSV'33 in Ermelo dat aan de Duinwetering, tegen een ontketend Noordwijk, een 5-0 nederlaag moest incasseren. Inmiddels is het een sterke tegenstander die bijvoorbeeld Quick Boys met 3-0 kansloos liet. Daarnaast scoort men gemakkelijk 68 doelpunten op de teller. Ze staan inmiddels op de tweede plaats met 6 punten achterstand op Noordwijk.


SJC revancheert zich tegen DOVO

Stef van der Zalm aan de bal. | Foto: Johanna Wever

voetbal n Het moest de revanche worden op de thuiswedstrijd die met niet minder dan 8-1 werd verloren. Maar bij een 3-0 achterstand bij het rustsignaal leek het opnieuw een kansloze nederlaag te gaan worden. Maar wat niemand had kunnen voorspellen gebeurde wel. SJC toonde ongelooflijke veerkracht en bij het eindsignaal stond er in Veenendaal 3-3 op het scorebord.

SJC begon met een opstelling waarbij Rick van Dijk als hangende rechterspits de aanvallende bedoelingen van SJC moest ondersteunen. Demir Strojil was de man die vanaf het middenveld de aanval moest voeden. Maar aan het aanvallen kwam SJC aanvankelijk niet toe. Al in de zesde minuut kwam de eerste dreun voor SJC. Met opnieuw een zeer discutabele beslissing in het nadeel van de zwart-witten. Spits Kesley den Haag ging theatraal naar de grond binnen de 16. Joshua Patrick schoot vanaf elf meter feilloos raak: 1-0.

De jonge handboogkampioenen. | Foto: PR


Snelle aanvallers

Zo'n 10 minuten later was het zelfs 2-0. De zeer sterke DOVO-aanval met 2 supersnelle spitsen flitsten met enige regelmaat door de vertwijfelde SJC-defensie. Met kunst en vliegwerk werd erger voorkomen. Maar in de 19e minuut was het toch opnieuw raak. Vanuit een vrije schop mocht Salim Amarzgiou zomaar inkoppen: 2-0. Sjaak Polak probeerde vanuit de dug-out zijn vleugelverdedigers meer vat te laten krijgen op de snelle DOVO-aanvallers. Maar vooralsnog lukte dat nauwelijks. Op slag van rust viel ook nog eens de 3-0.


Initiatief

Polak gebruikte de pauze om de backs te instrueren om veel korter op de man te dekken. En dat bracht direct al resultaat. SJC nam meer en meer het initiatief. De Veenendalers bleken in niets meer op de ploeg van voor de thee. En er ontstond veel irritatie wat uitmondde in een opstootje. SJC toonde hierna de veerkracht die de ploeg ook vorig seizoen zo kenmerkte. Eerst was het een fantastische Abbas al Tamimy die vanaf de zijkant raak schoot: 3-1. Vijf minuten later was het via Youssef el Baouchi opnieuw raak: 3-2. Hierbij was er een belangrijke rol voor Mark Turk. Het SJC-talent was Mike van Toor komen vervangen en net als vorige week bracht hij wat meer voetbal op het middenveld..


Gelijkmaker

DOVO leek erop te vertrouwen dat het tij nog wel gekeerd zou worden maar dat bleek niet het geval. SJC toonde zich zelfs sterker dan de tegenstander en zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker. En die viel met nog zo'n 10 minuten te gaan. Rick van Dijk toonde zich van zijn allerbeste kant en gaf de goalie het nakijken: 3-3.
Even leek SJC niet te weten of het de gelijkmaker moest koesteren of dat er jacht gemaakt moest worden op een overwinning. Direct na de wissel met Jelle van Went voor de moegestreden Demir Strojil, deed zich voor van Went een mooie mogelijkheid voor. Met niet veel later zelfs een kans voor Tom Duindam.

Blijf Voor 't Land reikt prijzen uit

Schieten n Op vrijdag 1 februari zijn er tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) van Schietvereniging Blijf Voor 't land prijzen uitgereikt aan de interne competitiewinnaars.

"Wij hebben een actieve interne competitie", aldus Joost van Rooij, Voorzitter van de Schietvereniging. "De competitie wordt tijdens het kalenderjaar geschoten en bestaat uit 30 schietbeurten elk met twee kaarten. De punten van alle schietbeurten worden bij elkaar opgeteld. Er zijn verschillende disciplines die we hier kunnen schieten: pistool, karabijn en geweer. We schieten dit van verschillende afstanden: 10, 12 en 25 meter. Voor elke discipline en afstand is er een wisselbeker."


Handboog

Dit jaar is er voor het eerst ook een wisselbeker voor de jeugdafdeling van de Handboogvereniging. Joost van Rooij: "Door de inzet van onze vrijwilligers is de handboogvereniging heel actief en is er veel groei bij de jeugdleden. De handboogvereniging doet mee met de sportinitiatieven "Sjors Sportief" en "Friends United". Deze organisaties organiseren sportactiviteiten voor kinderen. Zij kunnen op die manier kennis maken met verschillende sporten. Het is voor de jeugd erg leuk om boog te schieten. Het is een combinatie van concentratie en ontspanning"


Schietvereniging Blijf Voor 't Land zit in Noordwijk aan de Johanna van Hoornstraat. De vereniging heeft op dit moment ruim 110 leden. Het schieten met lucht- en vuurwapens is op dinsdag en vrijdagavond van 19.30 uur. Elke donderdagavond vanaf 19.30 uur wordt er boog geschoten.

Kijk voor meer informatie op www.blijfvoortland.nl

Bloemencorso in teken van Changing Worlds

Gemeente Teylingen. Foto: pr.

Regio n De 72ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek heeft het thema 'Changing World'. De praalwagens zijn hierop geïnspireerd. Op maandagavond 4 februari werden de zeventien ontwerpen onthuld tijdens een presentatieavond in Van der Valk in Sassenheim. Een kleurrijke vooruitblik.

"Hoe trots wij zijn op onze mooie kleurrijke, veranderende wereld, is terug te zien in de ontwerpen voor de praalwagens. Innovatie, bewuster leven, dynamiek, gezondheid en geluk, dat is wat u op 13 april voorbij ziet trekken in de bonte stoet door de Bollenstreek, van Noordwijk tot Haarlem," meldt het bestuur van Bloemencorso Bollenstreek.

Het is ook niet voor niets dat trendwatcher en innovatie-ambassadeur Lieke Lamb de aanwezigen in een presentatie een andere kijk op de veranderende wereld gaf. Vervolgens was het aan de 16-jarige Cain Slobbe uit Voorhout, rapper en voormalig deelnemer aan The Voice Kids, om de ontwerpen van de 72ste editie te onthullen.

Verrassend en imposant

Floral designers Jack van der Ende en Eric Pannenborg hebben halverwege het stokje overgenomen van designer Lucinda van der Ploeg, die begin januari vanwege persoonlijke omstandigheden haar taken moest neerleggen.

De ontwerpen van de praalwagens zijn zeer divers, verrassend en imposant om te zien. Corsogroep De Zilk gaat voor 'Rise of the Phoenix', Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem e.o. voor 'Verandering dierenrijk' en Corsogroep KAVB Noordwijkerhout brengt 'Evolutie' in beeld.

Ook de gemeenten vertalen de veranderende wereld naar een kleurrijke corsowagen. De gemeente Hillegom gaat voor 'Mobiliteit', de buren in Lisse voor 'Samen!' en in Teylingen is het thema 'Vitaal'. De nieuwe gemeente Noordwijk kiest toepasselijk voor 'Connectie', terwijl de gemeente Haarlem gaat voor de 'Hollandse Meesters'. Keukenhof kiest voor een ontwerp met als thema 'Flower Power', Leiden, stad van ontdekkingen voor 'Leven in vrijheid'.

Omroep Max doet ook dit jaar weer mee en zet in op 'Max Maakt Mogelijk'. Rabobank Bollenstreek - Haarlem e.o. heeft het ontwerp 'Growing a Better World Together' en Van der Valk Hotel Sassenheim - Leiden kiest voor 'Natuurlijk thuis'. Het Ondernemersfonds binnenstad Haarlem heeft een corsowagen met als titel 'Poppodium binnenstad'. Ook de buitenlandse deelnemers weten te verrassen. Thailand gaat voor 'Nong Nooch Tropical Garden' en Volksrepubliek China richt zich op 'Traditional and New China'. Tot slot is ook de schooiwagen van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek weer een kleurrijk geheel.

Vijf dagen bloemenfeest

Het Bloemencorso van de Bollenstreek voorziet in een voorjaarsbloemenfeest van maar liefst vijf dagen van 10 tot en met 14 april. Van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 april worden de praalwagens voorzien van bloemen tijdens de opbouwdagen in de Klinkenberghal. Vrijdag 12 april staan de wagens vanaf 16.00 uur in Noordwijkerhout. Daar wordt om 21.00 uur het startschot gegeven voor een verlichte ronde door dit dorp. Op zaterdag 13 april start om 9.15 uur de 40 kilometer lange tocht van het Vuurtorenplein in Noordwijk totdat hij 's avonds om 22.00 uur eindigt bij Raaks in Haarlem. Op zondag staan de praalwagens nog de hele dag in het hart van bloemenstad Haarlem. In elke dorp of stad worden diverse activiteiten georganiseerd tijdens het corso.

Bloemencorso 2019

Gemeente Lisse Foto: pr.

Boven: 'Samen!' van de gemeente Lisse. Links: 'Vitaal' van de gemeente Teylingen.

Foto: pr.

Onder: De gemeente Hillegom gaat voor 'Mobiliteit'.

Alle deelnemers aan het Bloemencorso tonen hun ontwerp. Foto: pr.

Alle deelnemers aan het 72ste Bloemencorso tonen hun ontwerp. | Ontwerpen: Bloemencorso Bollenstreek

Foto: pr.

'Rise of the Phoenix' van KAVB De Zilk. Onder: KAVB Noordwijkerhout met 'Evolutie'.

Foto: pr.

Boven: KAVB Hillegom-Haarlem met 'Verandering Dierenrijk. Onder: 'Flower Power' van de Keukenhof.

Foto: pr.

KAVB Noordwijkerhout.

Foto: pr.

'Flower Power' van de Keukenhof.

Fusietentoonstelling in Museum Noordwijk feestelijk geopend

Met een ferme handdruk openden wethouder Van den Berg en comissaris Jaap Smit de expositie. | Foto: Ina Verblaauw

museum n Ter gelegenheid van de Nieuwe fusiegemeente Noordwijk is een tentoonstelling ingericht in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein. Vrijdag 1 februari werd de tentoonstelling onder grote belangstelling feestelijk geopend.


Door Ina Verblaauw

De eerste spreker was Leon Guijt, voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk. Kort schetste hij de geschiedenis en ontstaan van het museum en over de ingediende uitbreidingsplannen.

De titel van de tentoonstelling staat voor de vier afzonderlijke woonkernen: Noordwijk Binnen, Noordwijk Zee, Noordwijkerhout en De Zilk, die nu één geheel vormen. Direct bij de entree een luchtfoto van het nieuwe Noordwijk en de uitleg van het gemeentelogo.

De tentoonstelling is opgebouwd uit oude en nieuwe schilderijen en foto's van de vier woonkernen. Wethouder Sjaak van den Berg sprak met een knipoog: "wij doen enorm ons best één Noordwijk te creëren, worden ze hier weer uit elkaar getrokken". Daarna serieuzer: "Noordwijk is één gemeente maar de verschillende gemeenschappen blijven bestaan. De tentoonstelling brengt de eigenheid van de woonkernen goed in beeld. Mooi in het themajaar Cultuur Verbindt".

Daarna was het woord aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij schetste kort de geschiedenis met de scheiding van acht eeuwen geleden. "Ik ben van de harmonie en dus blij dat ze weer samen zijn. De vitaliteit van de gemeenschappen moet overeind blijven". Veel lof was er voor degenen die werken aan het historisch besef en de samenleving die de kracht heeft zelf dingen te organiseren. Na een druk op de knop startte een film over de historie van Noordwijk en met een handdruk tussen Smit en van den Berg werd de tentoonstelling voor geopend verklaard.

De tentoonstelling is tot en met 8 september te bezichtigen in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein 4. Meer informatie staat op www.museumnoordwijk.nl

Muziek in Jeroen start nieuwe serie

gaugin n In de Oude Jeroenskerk speelt op zondag 10 februari het Gauguin Ensemble, bestaande uit klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes Ras. Cellist Mayke Rademakers treedt als gast op.

Anders dan gebruikelijk kozen klarinettist Yfynke Hoogeveen en pianist Loes van Ras als naam voor hun ensemble niet een bekend componist, maar hun favoriete schilder Paul Gauguin – flamboyant en intrigerend vanwege zijn aangrijpende kleurpalet en impliciete mystiek. Wat hen betreft gaat het maken van muziek over het creëren van contrasten, diepte en spanning. Over passie en temperament. Over het vertellen van een verhaal en het niet weer loslaten van de luisteraar.
Meteen nadat ze elkaar leerden kennen op het Groninger conservatorium voelden Loes en Yfynke dat hun samenwerking zou kunnen leiden tot meeslepende muzikale belevenissen. Als duo vormen zij nu meer dan 20 jaar de basis voor concerten en projecten waarin ze samen speelden met collega musici, waaronder Mayke Rademakers, die al even temperamentvol is als henzelf.
Naast optredens in binnen- en buitenland is het Ensemble Gauguin te horen en te zien op radio en tv. Zo waren zij te zien in het televisieprogramma Pavlov.
Ensemble Gauguin speelt werken van Beethoven en Brahms, componisten die vurige muziek schreven. Dat deed ook de minder bekende Germaine Tailleferre, waarvan een trio voor klarinet, piano en cello op het programma staat.

Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten à € 15,00 zijn te bestellen via www.muziekinjeroen.nl Vrienden van Muziek in Jeroen krijgen op alle kaarten die ze kopen € 5,00 korting. Na afloop wordt er gratis wijn en fris geschonken in het koor van de kerk.

Elk woensdag - Breischool bij Van der Meer
Iedere woensdagmiddag van 14 tot 16.00 uur gezellig handwerken aan de leestafel in Het Cultuurcafé met De Breischool. Deelname is helemaal gratis, iedereen kan aanschuiven met een eigen project of meedoen met de projecten die De Breischool organiseert. Aanvang 14.00 uur, toegang vrij

Elke donderdag - Mee(r) eten bij van der Meer
Op donderdagavond kun je aanschuiven in Het Cultuurcafé voor het MEE(R)eten bij van der MEER. Frank kookt een maaltijd uit een actueel kookboek. Beperkt aan tal plaatsen. Aanvang 17.00 uur, we sluiten af om 19.00 uur. Graag minimaal 24.00 uur van tevoren reserveren via info@boekhandelvandermeer.nl, 071-3613073 of 06-83835491

Zaterdag 9 februari - Dominique Haijtema
Journalist en psycholoog Dominique Haijtema doet aan yoga, is soms mindful, probeert positief te denken, las honderden zelfhulpboeken en interviewde talloze goeroes. Nooit meer een zelfhulpboek. Raw food for the mind is het eerlijke verslag van Dominique's zoektocht. De boekhandel komt zelfs ook nog even in het boek voor.
Aanvang 15.00 uur, toegang vrij, graag reserveren

Zondag 10 februari - Paul van Hooff en zijn Moto Guzzi
Ontmoet avonturier Paul van Hooff en zijn Moto Guzzi waarop hij al vele uithoeken van de wereld bezocht. Hij staat op het punt weer op reis te gaan, maar maakt deze zondagmiddag tijd om bij van der MEER te vertellen, signeren en de Guzzi te showen.
Tussen 12.00 uur en 16.00 uur, toegang vrijdag

Vrijdag 15 februari - Special Catch: Liefde!
Een dag na Valentijn ben je van harte welkom aan de stamtafel. Op het menu een heerlijke maaltijd en een goed gesprek over de liefde.
Aanvang 19.00 uur, 10 euro pp, graag reserveren via windkracht3pt0@gmail.com

Zaterdag 16 februari - DIVAZ
Divaz is soul, pop, jazz. De band speelt al vele jaren samen en heeft veel optredens achter de rug. Divaz is een band van vriendschap en met liefde voor de muziek.
Aanvang 15.00 uur, toegang vrij, graag reserveren

Dinsdag 19 februari - Leesclub aan Zee
Iedere derde dinsdag van de maand komt Leesclub aan Zee bijeen in Het Cultuurcafé. Dit keer leest en bespreekt de Leesclub De trooster van Esther Gerritsen. Aanvang 19.30.00 uur, deelname €5,- inclusief koffie/thee en een drankje, we horen graag of je komt info@boekhandelvadermeer.nl, 071-3613073, what's app 06-83835491 of in de boekhandel.

MEERKunst

Ans Vianen in actie tijdens de eerste portreteersessie in het Cultuurcafé. | Foto: Richard van Egmond

portret n Noordwijker Teie Kloos zat als model heerlijk relaxed in de Chesterfield en volgde nauwgezet de verrichtingen van de kunstenaars, ondertussen luisterend naar de interessante lezing over beter eten van huisarts Tamara de Weijer.

Net als Teie was ook het publiek nieuwsgierig naar de wijze waarop de schilderijen en tekeningen tot stand kwamen. De verschillende manieren in stijl en aanpak vielen direct op en leverden geanimeerde gesprekken met de bezoekers op. Kunst verbindt en dat was deze middag weer duidelijk te merken.
Wilt u alle resultaten rustig bekijken, ga dan naar de Facebookpagina MEERKunst. De volgende schilderssessie is zaterdag 23 februari vanaf 14.00 uur.

Vindt u het leuk om ook eens te poseren, meldt u zich dan aan via onze pagina MEERKunst op Facebook of bij Boekhandel van der Meer.

cultuur & uitgaan

Maandag t/m vrijdag

• Diverse lessen voor volwassenen en kinderen; Jumpin' Noordwijk, Van Berckelweg 34. Kijk voor het programma op www.jumpinnoordwijk.nl

Iedere maandag

• Open Tafel - Samen eten; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 12.15 - 13.00 uur. Deelname gratis (meer info op www.palliam.nl)

Iedere eerste woensdag van de maand

• Voorlezen in de Bibliotheek; Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a. Tijd: 14.30 uur. Entree gratis.

Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag

• Kinderboerderij Noordwijk 't Schaapsherdertje, Oude Zeeweg 3. Openingstijden: Woensdag en vrijdag 12.00-16.30 uur. Zaterdag 10.00-14.30 uur. Entree gratis Iedere donderdag Taalcafé voor anderstaligen in Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a. Tijd: 10.30-12.00 uur. Entree gratis.

Iedere woensdag
• Schrijfcafé: schrijven is echt van mij; Palliam, netwerk voor zingeving & levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 10.00 - 12.00. Deelname € 10,00.
• De Breischool; Het Cultuurcafé, De Keuvel 1. Tijd: 14.00 - 16.00 uur. Deelname gratis.

Iedere vrijdag

• Wekelijkse jut-schoonmaakactie op het strand. Verzamelen om 9.00 uur. Zie voor actuele locatie op Facebook Juttersnoordwijk

Iedere zaterdag en zondag

• Solextouren vanuit Noordwijk; Have Fun Events/vertrek vanaf verschillende adressen.Tijd: zaterdag 15.00 - 18.00 uur, zondag 10.00 - 13.00 uur. Deelname € 39,95. Opgeven verplicht. Kijk voor vertrekdata en -adressen op www.havefunevents.nl


6 februari
• Mantelzorg met liefde en lef; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 - 21.30 uur. Entree € 5,00.
• Eva Crutzen - Opslaan Als (reprise); Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 17,00.


7 februari
• Bijbel in je leven van alledag; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 10.30 - 12.00 uur. Entree: vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
• Theo Maasen - Situatie Gewijzigd (try-out); Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 16,50.

8 februari
• Vuile Huichelaar 6 - Morgen begint Nu!; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 21,50.


9 februari
• Nationale Voorleeswedstrijd; Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a. Tijd: 14.00 – 16.30 uur. Entree gratis.
• René van Meurs - Ik beloof niks; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 17,00.

10 februari
• Zondagmiddagconcert – Muziek in Jeroen; Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44. Tijd: 15.00 uur. Entree € 15,00 (Vrienden Muziek in Jeroen) krijgen € 5,00 korting (incl. glaasje wijn/fris)
• Jazzconcert The Music of Louis Armstrong and Ella Fitzgerald – Klamuze; Grand Hotel Huis ter Duin, Kon. Astrid Boulevard 5. Tijd: 15.00 uur. Entree € 25,00.


13 februari
• Martijn Koning – Koning van de Dieren; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 19,00.


14 februari
• Comedy Dinner Show - DYLANS; DYLANS, Oude Zeeweg 63. Tijd: 18.30 uur. Entree € 54,50 (comedyshow en diner)
• Laten we eerlijk zijn - Owen Schumacher, Beau Schneider en Hanneke Drenth; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 15,00.


15 februari
• Soul2Soul in concert met rapper Rivelino; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 20.15 uur. Entree € 5,00.
• Broeders – Zet aan! Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 19,00.

16 februari
• Yoga voor Ouder & Kind; Yoga PUUR, Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 13.30 uur. € 13,00 (samen).
• Yoga voor Kinderen; Yoga PUUR, Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 14.30 uur. € 8,50 per kind.
• Comedy Night Dinner Show; Heeren van Noortwyck, Quarles van Uffordstraat 103. Tijd: 18.30 uur. Entree € 59,00 (comedyshow & diner)
• Table d'hôtes Kleynkoor Academy; Rozemarijnschuur Landgoed Calorama, Gooweg 21. Tijd: 18.00 uur. Deelname € 45,00 (incl. consumpties).
• Pink Floyd Project - Acoustic Echoes; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree vanaf € 25,50.

Exposities

t/m 1 maart
• Expositie Grenzeloos genieten; Palliam, netwerk voor zingeving & levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: dagelijks van 09.30 - 11.30 uur. Entree gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld.

Protestantse Gemeente Noordwijk

Vrijdag 8 februari

WZC Groot Hoogwaak

16.00 uur: ds. S.J. Dingemanse
WZC Jeroen
16.00 uur: mevr. J.C. de Klerk

Zondag 10 februari

Oude Jeroenskerk

10.00 uur: 10.00 uur: ds..S.J. Dingemanse, HA
19.00 uur: Vesper, ds. S.J. Dingemanse

Buurtkerk

10.00 uur: ds. A. Molenaar

Ichthuskerk

10.00 uur: ds. J.A.J. Pater

17.00 uur: ds. C.H. Hogendoorn

't Kruispunt (W.v.d.Bergh)

11.00 uur: dhr. C. Noort

Gereformeerde Kerk Noordwijk (voortgezet) Trefpunt, Schoolstraat 2

Zondag 10 februari

10.30 uur: ds. J. Maliepaard, viering HA

Rooms-Katholieke kerk

Woensdag 6 februari

Maria ter Zeekerk

09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Vrijdag 8 februari

WZC Jeroen

18.30 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Zaterdag 9 februari

Maria ter Zeekerk

19.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Zondag 10 februari

Sint Jeroenskerk

10.00 uur: Woord- & Communieviering, Riet Stout

Dinsdag 12 februari
Kerkhofkapel

9.00 uur: Eucharistieviering Th. Blokland

Centrum De Ark

Zondag 10 februari

10.00 uur: Br. G. van Veelen

Agenda Reuring

reuring n Wekelijks zijn er bij Reuring diverse laagdrempelige activiteiten voor Noordwijkers. Reuring zit in het Sportcafé van sportpark Duinwetering 105. Openingstijden: dinsdag van 9.00 tot 15.30 uur, donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie en aanmelden voor de maaltijden via reuringnoordwijk.nl of tel. 06-50610135. Aanschuiven aan de maaltijden kost € 3,00.

Donderdag 7 februari

Slow coffee & music. Kosten € 1,00 per special.


Vrijdag 8 februari

Creatief café en biljart. Van 12.00-13.00 uur: sport en spel door de buurtsportcoach (gratis).

Dinsdag 12 februari

12.30 uur: Maaltijd - nasi met saté.

Elke dinsdag: Budgetchoach Regina voor vragen en gratis ondersteuning op financieel gebied.

Elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur: Wandelen met Reuring.

Elke laatste vrijdag van de maand gratis stoelmassage of stoelyoga.

Er is een ophaal- en thuisbrengservice. Bel: 06-50610135.

Gevonden

21 januari Northgodreef: Zwart-witte kater. Niet gechipt.

Vermist

9 januari - Pimpernelstraat: Cypers gecastreerde kater is gechipt.
21 januari - Noordhoorn: "Flipse", een zwart-witte gecastreerde kater.

Als u uw dier kwijt bent, kijk dan ook onze site www.dierenasielnoordwijk.org en onze facebook pagina en www.amivedi.nl

Tel. nummer Dierenopvangcentrum Noordwijk: 071-3616698. De openingstijden zijn: maandag t/m zaterdag van 13 tot 15 uur en vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur.