De Noordwijker

12 maart 2019

De Noordwijker 12 maart 2019


Sluiting politiebureau overvalt Noordwijkers

Zoals het er nu uitziet is er in de toekomst een leeg politiebureau in Noordwijk. | Foto: WS Foto: Picasa

sluiting n Het nieuws dat het Noordwijkse politiebureau op de nominatie staat om te worden gesloten roept veel vragen op. Niet alleen vanuit de politiek maar ook vanuit de bevolking, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Hierbij ongerustheid door over diverse belangrijke lokale taken van de politie zoals optimale dienstverlening.

Een badplaats, zoals Noordwijk met een internationaal karakter, zonder een eigen politiebureau is voor velen zeer onwenselijke en onverkoopbaar.

Bovendien is er politieke ongerustheid en dringt de vraag zich op of lokale bestuurlijk politieke wensen kunnen blijven aansluiten bij de koers die door de bestuurders van de politieorganisatie wordt uitgezet.


Reorganisatie

De reorganisatie bij de politie is in volle gang, inclusief personele onzekerheden, interne spanningen en personele verschuivingen. Regionale basisteams in heel het land krijgen steeds meer te maken met de reorganisatie. Daardoor dreigt de Noordwijkse politiepost te verdwijnen en de organisatie richting het Katwijkse en niet richting de Bollenstreek te worden verlegd.

Op de sociale media reageren de inwoners massaal waarbij soms ongeloof en boosheid maar vooral berusting door klinkt. Wat we in Noordwijk wenselijk achten zal volgens velen nauwelijks invloed hebben op beslissingen die door de nationale politie gaan worden genomen. Dat de Noordwijkse politiek sterk genoeg zal zijn om sluiting alsnog te voorkomen wordt in twijfel getrokken.
Toch legt de politiek zich nog niet bij de dreigende sluiting neer.


Dienstverlening en veiligheid

Vanuit de politiek stelden de VVD, CDA en Lijst Salman Noordwijk vragen aan het college. De laatste vindt dat Noordwijk een eigen politiebureau dient te behouden om goede dienstverlening en veiligheid te waarborgen. Verder willen zij weten wanneer het college op de hoogte was en of er overleg over is geweest.

De VVD heeft vragen van gelijke strekking maar voegt daar vragen aan toe over de rol van voormalig burgemeester Rijpstra. Die naar aanleiding van eerdere geruchten en vervolgens mondelinge vragen hierover in juni 2018 nog de verzekering gaf dat Noordwijk ten alle tijden een eigen politiebureau zou houden.

Rijpstra verklaarde toen staalhard: 'Het is ondenkbaar dat de nieuwe gemeente Noordwijk, met 45.000 inwoners, geen eigen bureau zou hebben'.

De VVD-fractie wil nu weten wanneer het college op de hoogte was van de voorgenomen sluiting. Bovendien of er al pogingen zijn gedaan om deze sluiting alsnog te voorkomen. De liberalen zijn bovendien verbolgen over het feit dat de politiek dit bijzonder belangrijke nieuws uit de pers moest vernemen.

Dat laatste is ook een ergernis bij het CDA, dat bovendien vragen heeft over de procedures betreffende aanstelling van wijkagenten. De partij maakt zich daarnaast zorgen over mogelijke gevolgen voor de Noordwijkse brandweer die op dezelfde locatie actief is. Tot slot wil het CDA ook meer weten over de consequenties voor de strandpolitie en de plaats waar een gewenst meldpunt zou moeten worden gevestigd.

Grootse koor komt naar Noordwijk

concertenreeks n Donderdag 21 maart zal de eerste uitvoering plaatsvinden van een prachtige en ook wel verrassende serie concerten met als thema 'Lente, Licht, Leven'.

Per concert in deze serie zingen maar liefst drie koren, in totaal 150 koorleden mee. Dit eerste concert zingen Young Ladies Choir Hadassah en een gemengd koor, samengesteld uit Jongerenkoor Speranza uit Barneveld en Chr. Jong gemengd koor 'Shalom' uit Lisse, beide o.l.v. Ria van den Noort.

Daarnaast zal Mannenensemble Espressione o.l.v. Arjan Wouters hun medewerking verlenen. Mark Brandwijk (piano/orgel) en Jantine Kalkman (trompet) zorgen voor de muzikale omlijsting.
Tijdens dit concert zal een spreker namens Kerk in Actie openen en sluiten en een kort appelwoord houden. Ook zal er een collecte gehouden worden voor Kerk in Actie.

De concerten vinden plaats in de Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44. De kerk gaat open om 19.30 uur. Aanvang concert om 20.00 uur. Reserveren kan via korenindekerk.nl voor € 7,50 p.p. (aan de deur € 10,00 p.p.). Een gezinskaart kost € 18,00 (aan de deur € 20,00).

Zingen naar de zondag

zangavond n Op zaterdagavond 16 maart houdt de Gereformeerde Kerk Noordwijk vgz. dit seizoen haar vierde samenzangavond in het Trefpunt.

De uit 104 leden bestaande mannenzanggroep Sion uit Katwijk aan Zee verleent opnieuw haar medewerking en staat onder leiding van dirigent Leo Meijvogel. Organist Dirk van Duijvenbode verzorgt de muzikale begeleiding van zowel koor als bezoekers.

De samenzang voor deze avond bevat o.a. liederen van J. de Heer, psalmen, gezangen en opwekkingsliederen. Het thema is 'Lankmoedigheid'. De meditatie wordt gehouden door ds. Sj. Maliepaard.
De zaal van het Trefpunt, Schoolstraat 2, gaat om 18.30 uur open. De samenzang duurt van 19.00 tot 20.15 uur, waarna men tot 21.00 uur gratis een kopje koffie of thee kan drinken.

Biefstukavond in Jeroen

Diner n Op woensdag 27 maart houdt Jeroen wegens enorm succes een biefstukavond van 17.15 uur tot 19.00 uur in de Ontmoeting. Op het menu staan: gebakken biefstuk met jus; gemengde salade; patat met mayonaise. Toe is er koffie met wat lekkers. De kosten zijn € 12,50 per couvert. Men kan tot 25 maart bij de receptie een biefstukbon kopen. Locatie Jeroen, Jeroenspark 1.

Column n Kris kras door de duinen

Super Saturday bij V.v. Noordwijk

supportersvereniging n Op zaterdag 16 maart is het Super Saturday bij vv Noordwijk met de derby Noordwijk-FC Lisse. Na de wedstrijd komt zanger Bart Heemskerk langs voor de derde helft. Op vrijdag 15 maart is er de maandelijkse bingo op de Duinwetering. Aanvang 20.00 uur.

Twee vrouwen uit hetzelfde dorp die in de provincie politiek actief durven zijn. | Foto: WS Foto: Picasa

Twee politica's klaar voor verkiezingen

We willen snel aan de slag'

Museum is trots op nieuwste aanwinst

Zege voor Noordwijk in Harkema

Nieuwe speeltuin Boechorsthof is open

Wethouder Dennis Salman opende de speeltuin aan de Boechorsthof. | Foto: Ina Verblaauw

opening n Vorig jaar tijdens de nationale buitenspeeldag, deed de gemeente Noordwijk de toezegging de speeltuin in de wijk Boechorst te zullen gaan vernieuwen. Woensdag 6 maart kon wethouder Dennis Salman de opening verrichten van deze nieuwe speeltuin aan de Boechorsthof.

Door Ina Verblaauw

Wethouder Sjaak van den Berg deed ook mee aan de tests. | Foto: Ina Verblaauw

"Een bijzonder leuk project", aldus Jenneke van der Zon, die verantwoordelijk is voor de speelvoorzieningen in Noordwijk. "Vorig jaar kregen alle kinderen uit de wijk een plattegrond. Ze konden zelf op papier de speeltuin intekenen en een wensenlijstje met attributen maken. Met stip bovenaan stonden de schommel en de glijbaan".

De speeltuin is opgesplitst in twee delen: één voor kinderen tot zes jaar en één voor de kinderen vanaf zes jaar. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke aspecten. Veel toestellen zijn gemaakt van de Europese hardhoutsoort Robinia, er liggen avontuurlijke rotsen, ingegraven trampolines en op diverse plekken zijn bloemperken ingezaaid. Ook een tennistafel en klautertouwen zijn aanwezig evenals schommels met kinderzitjes in de speeltuin voor de kleintjes. De meeste toestellen zijn nieuw; een enkele kon worden gerenoveerd. De speeltuin is gecertificeerd en veilig voor kinderen. Sommige kinderen vonden het heel jammer dat er geen kabelbaan was gekomen.

Wethouder Salman legt het ze uit. "Een kabelbaan neemt heel veel ruimte in beslag; dan hadden er geen schommels gestaan". Daar gingen de kinderen mee akkoord. Voor de officiële opening diende een lint te worden doorgeknipt. Dit liet Salman over aan de kinderen Claire en Kai.

Ook aanwezig deze middag twee buurtsportcoaches. Zij riepen de kinderen op om vooral veel buiten te spelen, te bewegen, gezond te eten en veel water te drinken. Ondanks het druilerige weer wisten de coaches de kinderen uit te dagen deel te nemen aan diverse spelletjes. Na afloop ontving iedereen een appel. De wijk Boechorst is weer een mooie speellocatie rijker.

De eerstvolgende speeltuin die binnenkort onder handen wordt genomen ligt nabij Calorama, tegenover tankstation Peut.

Project Max Vitaal gaat van start

Fit n Met het project Max Vitaal worden in de gemeente Noordwijk, in samenwerking met het Sportbedrijf Noordwijk, senioren gemotiveerd om gezond te leven en hun gezondheid op peil te houden. Een van de aspecten van Max Vitaal is het aanbieden van vitaliteitstesten. Zaterdag 9 maart werd deze test aangeboden in de sportzaal op het sportpark Duinwetering. Wethouder Sjaak van den Berg nam een kijkje en alhoewel hij niet in de leeftijdsgroep valt (65-75 jaar), onderging hij ook een aantal tests.

Door Ina Verblaauw

Buurtsportcoach Job van Duijn geeft uitleg over wat Max Vitaal inhoudt: "Alle inwoners van het nieuwe Noordwijk tussen de 65 en 75 jaar zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de test. Bedoeld voor de leeftijdsgroep die al actief bezig zijn, maar juist ook voor de groep die niet zo actief is. Voelt zich fit, maar vraagt zich of dat ook zo is".


Aangeboden worden: bloeddrukmeting, BMI, schouderlenigheid, oog/hand-coördinatie, knijp- en longtest, een ogentest, reactie- en creatief vermogen en een wandeltest. Allemaal toetsen op een ontspannen manier. Met de uitslag van de test kunnen de deelnemers zelf beslissen of zij een bezoekje aan de huisarts nodig achten. De vrijwilligers die de testen afnemen, geven geen medisch advies.Tot nu toe hebben 380 mensen zich opgegeven om deel te nemen aan Max Vitaal. De 71-jarige meneer Van der Zalm is tevreden over zijn resultaten tot nu toe. "Ik heb niet echt klachten, maar een test als deze vind ik wel heel erg prettig".


Max Vitaal geeft ook activiteitenwijzer uit; een boekje waarin alle activiteiten voor 65-plussers in kaart is gebracht. Een bijzondere gids, met verbazingwekkend veel activiteiten voor senioren. Niet alleen op sportief, maar ook op creatief- en cultureel gebied. De activiteitenwijzer met alle informatie ligt vanaf volgende week op het gemeentehuis, de bibliotheken, de apotheken en bij de huisartsen.


Elke zaterdag in de maand maart worden deze testen aangeboden. 16 maart in de sportzaal Binnenhof; 23 en 30 maart in de gymzaal van de Prinsenhof te Noordwijkerhout. Voor opgave en beschikbaarheid: www.maxvitaal.eu.


Dubbelconcert op de begraafplaats

folk n Zondagmiddag 14 april komt de Amerikaanse folkgroep Cinder Well naar Noordwijk voor een concert. De groep rondom Amelia Baker treedt op in de kapel van de R.K. Begraafplaats aan de Gooweg.

Het concert van Cinder Well maakt onderdeel uit van hun Europese tournee. De groep maakt folk, "folk zoals alleen Amerikanen dat kunnen", schreef een recensent onlangs. De groep bestaat naast Amelia (gitaar/zang) uit nog twee muzikanten op viola/zang en viool/zang.

De Noordwijkse groep Deegweef zal het voorprogramma verzorgen. De groep zal voor deze gelegenheid hun versterkte liedjes uitkleden tot akoestische versies. De groep bestaat o.a. John de Groot, Dirk Janssens, Rob Jansen, Dre Bom, Sandra Caniels en Jos Luyckx.

Het concert vindt plaats op zondag 14 april in de kapel op de R.K. Begraafplaats aan de Gooweg. De aanvang is 13.30 uur; om 14.00 uur zal Deegweef optreden. De entree is vrij; donaties voor de band worden op prijs gesteld.

Thea Fierens en Rosalie Bedijn willen snel aan de slag

Twee vrouwen uit hetzelfde dorp die in de provincie politiek actief durven zijn. | Foto: WS Foto: Picasa

verkiezingen n In het kader van de komende verkiezingen van Provinciale Staten en de politieke vertegenwoordiging in het Hoogheemraadschap Rijnland hebben we deze week een gesprek met Rosalie Bedijn en Thea Fierens. Niet toevallig op 8 maart, de datum waarop wereldwijd Internationale Vrouwendag wordt gevierd.

De 2 politica's zijn beiden prominente leden van de Partij van de Arbeid. Beiden hechten bijzondere waarde aan de viering van Internationale Vrouwendag. Zoals er ook dezelfde mening is over de noodzaak van meer vrouwen op belangrijke plekken in zowel de politiek als het bedrijfsleven.

Thea Fierens is voormalig gemeentesecretaris van Noordwijk. Daarnaast is er een lange lijst van functies die zij heeft vervuld. Die in het Bevolkingsfonds van de VN in New York was daarbij wel heel bijzonder. De laatste 4 jaar was zij meer dan actief binnen het bestuur van Hoogheemraadschap Rijnland. Als nummer 2 op de lijst is zij zeker van een tweede periode als bestuurder bij dit waterschap.

De 24-jarige studente geschiedenis Rosalie Bedijn kennen we vanuit de gemeentepolitiek als welbespraakt commissielid. Ook maakte zij deel uit van het provinciebestuur van de PvdA. Bij de laatst gehouden gemeentelijke verkiezingen bleek zij juist buiten de boot te vallen. Maar inmiddels staat ze als nummer 5 op een verkiesbare plek op de lijst voor de provinciale verkiezingen. Ze zet daarmee een kruis door het beeld dat er in de Provinciale Staten slechts oude grijze mannen actief zouden zijn.


Uniek

Thea en Rosalie hechten er aan om zich gezamenlijk te presenteren omdat het uniek is dat 2 vrouwelijke kandidaten uit 1 dorp op verkiesbare plaatsen voor provinciale politiek staan. En zij willen graag zoveel mogelijk mensen motiveren om 20 maart vooral wel te gaan stemmen.
Op onze vraag waarom antwoordt Rosalie Bedijn gevat: 'Hoe slecht is het OV bijvoorbeeld rond Noordwijkerhout? Wat te denken van het gebrek aan betaalbare woningen voor zowel jonge mensen als ouderen en de bedreigingen van het natuurgebied? Dat zijn allemaal onderwerpen waarbij het beleid van de provincie bepalend kan zijn'. Ze meent dat op het gebied van regionale economie, monumentenzorg, duurzaamheid en waterbeheer het provinciebestuur eveneens haar eigen taak kent.


Raakvlakken

Niet alleen dit laatste heeft een raakvlak met het besturen van het Hoogheemraadschap. Thea Fierens daarover: 'De klimaatverandering verdient natuurlijk ruim aandacht. Het gaat om meer dan waterzuivering, rioolwaterbeheer, droge voeten, veiligheid en schoon oppervlakte water. We gaan in Zuid-Holland voor een energieneutraal waterschap in 2025. Dat is een duidelijke politieke keuze. In dat kader zijn er belangrijke innovatieve ontwikkelingen. Het Waterschap onderzoekt samen met de provincie, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack BV de haalbaarheid van een Blue Energy democentrale bij Katwijk. Dit om duurzame energie op te wekken uit het verschil tussen zoet en zout water.

Thea Fierens: 'Maar ook op het gebied van duin-dijkaanleg en bewaking zijn er volop spectaculaire innovaties zoals de dijk in het duin en zogenaamde slimme dijken. Als echte Nederlanders combineren we daarbij de dominee en de koopman. Prediken wat goed voor ons is en handel drijven. Direct als een winstgevend exportartikel exploiteren'.Op het gebied van stedelijke ontwikkelingen benoemt zij meer duidelijke raakvlakken bij waterschap- en provinciaal beleid. Zoals infrastructuur, planologie, natuur en landschapbeheer alsook groen en waterbeheer in de steden.

'Ik ga het zien', antwoordt Rosalie Bedijn wanneer we haar vragen welke politieke ambitie zij heeft. Daarbij sluit ze op termijn een terugkeer in de lokale politiek zelfs niet uit. Maar vooralsnog ligt haar toekomst in het provinciale bestuur, waar zij een zekere prioriteit legt bij het realiseren van betaalbare woningen voor jongeren.

Nog 28 dagen…

We naderen heel langzaam maar zeker het uur U. Op 9 april moet de coalitie en met hen het college met de billen bloot. Dan zijn de door hen gewenste 100 dagen van dispensatie voorbij. Eindelijk, zou ik zeggen.

Natuurlijk had ik begrip voor het feit dat de Noordwijkerhouters in de raad, aanvankelijk over te weinig dossierkennis beschikte. En dat de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen bij grote broer Noordwijk iets zijn die voor hen horen bij de onbekende grotemensenwereld. Maar de politiek geïnteresseerden en de kandidaat-raadsleden hadden zich volgens mij toch al een jaar lang kunnen voorbereiden. Na nog eens 2 extra maanden in 2019 vind ik dat er nu toch ruim voldoende tijd is geweest om de noodzakelijke dossierkennis op peil te brengen. Gemeenteraadslid vind ik bepaald geen vrijblijvende hobby maar een zeer serieuze zaak. En raadslid zijn van fusiegemeente Noordwijk een eervolle aangelegenheid die grote verplichtingen kent. Het moet nu heel snel over zijn met ´ich habe es nicht gewusst'. En tijdens de raadsvergadering bij herhaling zeggen ´bij ons in Noordwijkerhout´ kan vanaf vandaag zeker niet meer. Ik hou het de raadsleden heel graag voor: ´Na de fusiedatum van 1 januari werden wij met elkaar één gemeente Noordwijk. Het ´Bij ons in Noordwijkerhout´ kan nog over Carnaval maar mag vanaf nu niet meer gebruikt worden als excuus voor politieke onwetendheid.
Ik pleit vanaf nu met nadruk voor veel meer eenheid en hoop van harte dat die verschrikkelijke lelijke viervleugelige vlinder, die Goedhart en Rijpstra in een glazen potje stopten toen men aan de voorbereiding van de fusie begon, vandaag nog uitvliegt en Noordwijk nooit meer aandoet. Jarenlang hebben Noordwijkers zich ingezet om de verschillen tussen Zeeërs en Binders weg te werken. Om een eenheid te smeden. Steeds weer werd de nadruk gelegd op 'samen een eenheid vormen'. En met succes. Maarten en Krijn en het OF zien geen grenzen meer als het gaat om ondernemend Noordwijk. Sociëteit Socius legt nadrukkelijk de verbinding tussen alle plaatsgenoten en met succes.

Dorpsnationalisme en egoïsme moeten vanaf nu naar de achtergrond. De wijken Boerenburg, Middengebied, Grashoek en Boechorst bijvoorbeeld willen en kunnen we toch niet labelen met 'Zee' of 'Binnen'. Er bestaan slechts gemeentegrenzen. Wijkbewoners willen geen hek om de wijk en zitten niet te wachten op positieve of negatieve discriminatie vanuit de politiek. Helemaal niet. Noordwijkers zijn verstandig genoeg en beseffen best wel dat een eenheid vormen van groot belang is. Dat de politiek vanuit eigen belang en eigen agenda kent is een zekerheid als een koe. En dat je zo'n groot beest niet over het hek hoeft te tillen maar dat men gewoon het hek moet openen, dat weten Noordwijkers al lang. Dus wijzen we de Koetillers op het feit dat wij Noordwijkers heel graag keihard willen werken aan de eenheid. Daarbij geen grenzen of afrasteringen. Gewoon het hek wijd open.

PUUR is kritisch over handelswijze college

vragen n In deze raadsperiode neemt PUUR de rol van oppositiepartij serieus. Dat is al eerder gebleken tijdens de debatten in de raadsvergaderingen. Dat blijkt deze week opnieuw bij de schriftelijke vragen die werden ingediend

De fractie van PUUR wil meer weten over een ingediende zienswijze bij de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden. Dat is een gemeenschappelijke regeling waaraan Noordwijk zich heeft verbonden en die uitvoering geven aan diverse wettelijke taken zoals o.a. Volksgezondheid, ambulancevervoer geneeskundige hulpverlening en kinderopvang. De genoemde organisatie bracht een kadernota 2020 uit waarop het college, zonder de raad hierover in te lichten en zonder de zienswijze aan de raad voor te leggen, deze zou hebben ingestuurd. Met daarin geuite zorgen van financiële aard. Bovendien zou de zienswijze al zijn verstuurd voordat hier een collegebesluit over werd genomen.

PUUR vraagt zich bij monde van fractievoorzitter Taetske Visser af hoe het mogelijk is dat het voor het college niet haalbaar was om binnen 3 maanden de bedoelde kadernota aan de gemeenteraad voor te leggen. En een belangrijke vraag is tevens waarom de verantwoordelijk portefeuillehouder Salman niet de regie heeft gevoerd bij de behandeling ervan. En ook waarom hij niet in staat bleek het collegevoorstel met betrekking tot de zienswijze, wel op tijd ter kennisneming aan de raad toe te sturen. Dat aan deze kritiek grote politieke consequenties verbonden worden lijkt vooralsnog wat erg ver te gaan.

Politieke agenda met veel onderwerpen

raadsagenda n De Noordwijkse politiek moet deze week flink aan de bak met een groot aantal belangrijke ontwikkelingen op de agenda. Met de verandering van het politieke spectrum zijn nieuwe prioriteiten aangekaart. Al eerder genomen besluiten behouden hun politieke status. Zoals de verregaande besluiten rond de ontwikkeling van de Maarten Kruytstraat.

Maar ook over het Noordwijkse strand wordt weer eens gepraat. Het voorstel ligt er om de Nota van Beantwoording inspraak- en vooroverlegreacties met betrekking tot het voorontwerp-bestemmingsplan vast te stellen. Waarna het ter inzage leggen van dit ontwerpbestemmingsplan kan plaatsvinden. Om de vele belanghebbende de gelegenheid te geven hun zienswijze in te dienen. Uiteindelijk gaat het om het ruimtelijk vertalen van het gemeentelijk beleid dat al werd vastgelegd in de Strandnota 2015-2020 inclusief noodzakelijk aangebrachte wijzigingen. De politiek spreekt zich hierover, na de commissievergadering van 12 maart, in de raadsvergadering van 19 maart, er definitief over uit.


Offem Zuid

Een totaal ander onderwerp is het beeldkwaliteitplan van Offem Zuid. Niet over het deel waar nu al zichtbaar bebouwing wordt gerealiseerd. Het gaat nu om dat braakliggend deel wat is gelegen tussen de Achterweg de verlengde Beeklaan en de N206.
Er is een uitwerkingsplan in voorbereiding waarbij hele bijzondere ideeën en eigentijdse interpretaties. De historie zou de basis zijn om te komen tot een eigentijdse vertaling van de eerdere aanwezigheid van boerderijen en bijbehorende bijgebouwen en het boerenerf. En men wil vooral de verkaveling baseren op de oorspronkelijke historie verkaveling van dit gebied. Het wordt een heel theoretische uitwerking van de historie waarbij voormalige strandwallen en strandvlakten ook een rol moeten spelen.

Einde van de Stoere Stuiver

Foto: Mark Kras

De zon schijnt volop dit vroege voorjaar. Het werk aan natuurherstel in de duinen van Noordwijk wordt langzaam afgerond en het broedseizoen doet zingend haar intrede. Terwijl boomleeuweriken stijgend hun baltsvluchten maken in het duin, sta ik voor een opening in het kniedraad aan de Duindoornweg in Boswachterij Noordwijk. Ooit was er een boekje met een educatieve rondwandeling door de Noordwijkse duinen. De rondwandeling voerde langs een geheim paadje door het duin.

Meer dan een decennium geleden werd de educatieve wandelroute de Stoere Stuiver bedacht. Een opdrachtenboekje dat kinderen vanaf de Stayokay door het duin voerde en over een paadje dat alleen herkenbaar was doordat er een stukje draad ontbrak langs de Duindoornweg. Maar zoals vaak met geheimen: er komen er al gauw mensen achter. En hiermee nam ook de zorg voor verstoring steeds meer toe.

Ieder jaar in het vroege voorjaar blijft er enkele dagen een tapuit hangen in de open duinen van Noordwijk. Het verhaal over de tapuit is een beetje droevig. Ooit was het een algemene broedvogel van het open duin, maar door de sterke vergrassing en toename van struiken verdween zijn leefgebied. De konijnen namen af en daarmee ook de konijnenholen die tapuiten gebruiken om in te nestelen. Toen ook de insectenstand kelderde, was er voor tapuit geen plek meer.

De afgelopen tijd hebben we veel van het duin in Noordwijk weer geschikt gemaakt als leefgebied voor de tapuit. De open ruimte is veilig en overzichtelijk voor de jagende tapuiten en biedt ruimte voor konijnenholen. Als de insecten hun plek weer weten te vinden, zal de grote broer van de roodborsttapuit wellicht weer een plekje weten te vinden voor een succesvol nest.

De favoriete plek voor de tapuiten die nu op bezoek komen is het stuk tussen de Duindamseslag en de Golfbaan. Het gebied waar we hard gewerkt hebben aan een mooi open duin ligt tussen de Fazantenslag en de Duindoornweg. Het laat zich raden welk stuk ligt tussen de twee gebieden die één aangesloten tapuitenland zouden kunnen zijn. Juist daar waar dat oude Stoere Stuiverpaadje ligt. Of beter lag.

Vanaf 15 maart (de start van het broedseizoen) maken we het draad dus weer dicht. Het educatieboekje is opgedoekt, de routepaaltjes opgeruimd en het geheime paadje is weg. Het broedseizoen is immers de tijd voor de kleintjes. Als honden netjes zijn aangelijnd en mensen op de paden lopen, dan krijgen vogels ruimte om te werken aan hun kroost. En wie weet besluit de tapuit dit of volgend jaar zomaar dat de Hollandse Duinen een prachte plek zijn om de kleintjes groot te brengen.

Plezier, vriendschap en golfen gaan goed samen

Al tien jaar speelt een vriendengroep uit de hele streek Heerengolf. | Foto: PR

golf n Barry en Floris van Dam uit Voorhout konden 10 jaar geleden ook niet bedenken dat zomaar een golfweekendje weg met vrienden zou uitgroeien tot een terugkerend golfmoment waar de deelnemers jaarlijks reikhalzend naar uitkijken.

Beide Voorhoutse neven zijn de initiatiefnemers van het jaarlijkse Heerengolf-weekend, een naam die origineler klinkt dan vriendengolf. In 2008 startten zij samen met een groep vrienden, in hoofdzaak ondernemers, het golfen door eerst het golfvaardigheidsbewijs (GVB) te gaan halen. De golfsport heeft ten opzichte van 20 jaar terug aanzienlijk terrein gewonnen.

Heerengolf

'Na het zien van een groot Amerikaans golftoernooi ontstond het idee plezier en vriendschap te combineren met hun interesse voor golfen', vertelt John van der Tol. 'In Amerika prijken traditioneel de namen van de winnaars op de wisseltrofee en ontvangen zij een speciale blazer van de betreffende golfclub. Heerengolf heeft ook haar eigen groene blazer voorzien van een eigen logo en een mooie grote wisseltrofee. Inmiddels is de Heerengolf groene blazer al zeven keer van eigenaar verwisseld en staan ook de namen van alle zeven verschillende winnaars op de wisseltrofee. Twee Heeren wonnen het toernooi twee maal.'


Nadat Barry en Floris diverse jaren het weekend hadden georganiseerd, werd de organisatie overgedragen aan Maarten Benschop en John van der Tol. Beide Heeren geven het stokje weer door aan andere Heeren.

Jubileum

Het uitgangspunt van de mix van gezelligheid, vriendschap en golfen is al die jaren gelijk gebleven. Na golfweekenden in Limburg, Brabant, Gelderland en Duitsland wordt tienjarig jubileum in Turkije gevierd met een zesdaagse trip.

Het idee voor Belek in Turkije is ontstond nadat Barry en John er met hun gezinnen op vakantie waren. Mooi weer, gastvrijheid hoog in het vaandel, vele tophotels gecombineerd met elf fantastische golfbanen die pal naast elkaar liggen maken Belek ook bij uitstek een speciale plaats voor golfliefhebbers. Dit deed hen besluiten om voor een keer af te wijken van een weekend en eenmalig speciaal voor het jubileum over te stappen naar een zesdaagse golftrip.

De samenstelling is in de loop der jaren enigszins veranderd, de vriendschap bleef. Zo komt het grootste deel van de golfvrienden, ondernemers uit de Duin- en Bollenstreek. Heerengolf 2019 vindt plaats van vrijdag 15 tot en met woensdag 20 maart.

Op de foto v.l.n.r. Floris van Dam, Paul Nederstigt, Rolf Duindam, Harry Graman, Maarten Benschop, Willem Kralt, Jaap van Duivenbode, Ken Koehler, Barry van Dam, Mark Voss, Nico Geerlings, Roel van Iersel, Sjaak Geerlings, Bert Pilaszek, Peter Tetteroo, Peter Engels en John van der Tol

Museum Noordwijk is erg trots op nieuwste aanwinst

aanwinst n De Stichting Vrienden van Museum Noordwijk heeft als doel het behoud en de uitbreiding van de kunstverzameling van Museum Noordwijk. Vol trots kon de stichting maandag 4 maart een bijzonder schilderij aanbieden aan het Genootschap Oud Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Door tussenkomst van Jacques Dekker werd op een veiling in Berlijn een schilderij van Leo Klein Diepold aangekocht. De voorstelling is het portret van een vrouw uit Noordwijk Binnen in de rouw. Herkenbaar aan de klederdracht en de soberheid door het gebrek aan sieraden.

Leo Klein Diepold was een in 1865 Dortmund geboren kunstschilder, die na zijn opleiding in Antwerpen en Düsseldorf, in Nederland belandde door een kortstondig huwelijk aan te gaan met de Nederlands Maria Voet en in Utrecht ging wonen. De vakantiemaanden bracht Klein Diepold door in Noordwijk en logeerde in Villa Wilhelmina en Villa Jacoba. In Noordwijk leert hij Ilse Tappenbeck kennen, dochter van de oprichter van Huis ter Duin Heinrich Tappenbeck. In 1906 trouwden zij.

Naast portretten, schilderde Klein Diepold ook Noordwijkse strandgezichten, natuurlocaties en opvallende gebouwen, waaronder het voormalig landgoed Offem, Calorama en de toren van de Oude Jeroenskerk. Vanaf 1900 woonde Klein Diepold in Villa Pirola. In Noordwijk kwam de schilder de eveneens Duitse schilder Ludolph Berkemeier tegen, die hij kende van de Kunstakademie Düsseldorf. In 1921 verhuisde Klein Diepold naar Berlijn, waar hij in 1944 overleed.

Het Museum Noordwijk is al in het bezit van een aantal werken van de voor Noordwijk belangrijke schilder Klein Diepold. De voorbereidingen voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk, dat in 2020 zal plaatsvinden, zijn inmiddels in gang gezet.

Vrijwillige klussendienst

Het is weer voorjaar. De tijd van het jaar waarin mensen de grote voorjaarsschoonmaak plannen. Want zeg nou zelf, het is toch leuker om in een onkruidvrije tuin een boekje te lezen in de zon. Of om de rust te nemen om de administratie weer op een rijtje te zetten en de inkomsten en uitgaven balans onder de loep te nemen.

Het lijkt soms zo gepiept. Even dat schilderijtje ophangen, even het onkruid uit de tuin plukken, even de administratie op een rijtje zetten. Vaak gaan de klusjes tussendoor of snel na het werk. Het weekend is ook een goed moment om even bij te klussen. Maar wat nou als je niet in staat bent om zelf het klusje te klaren?

Een klusje in huis kan een kleine actie zijn, maar wel één waar je als een berg tegenop kan zien. Je wil wel, maar het lukt je niet. Je hoofd zit te vol en je weet niet waar je moet beginnen. Of je netwerk wordt steeds kleiner en je weet niet bij wie je aan de bel kan trekken voor een helpende hand. Je bent gewend om alles zelf te doen, maar je merkt dat het de laatste tijd wat moeizamer gaat. En tja, het is ook weer tijd om je belastingaangifte te doen. Maar is de aanvraag wel compleet? Het zou fijn zijn om daar wat ondersteuning bij te krijgen.

We zien dat er steeds meer vrijwilligers zijn die klusjes willen doen voor anderen. Zo is de klussendienst ontstaan. Verschillende vrijwilligers die het leuk vinden om in de tuin iets te doen, iets in elkaar te timmeren of te helpen met vragen op administratief gebied.
We krijgen veel positieve reacties terug en mensen zijn weer opgelucht als er een klusje is geklaard en de actielijst weer wat korter wordt.

Heb je een klusje?

Heb je een praktisch klusje liggen en weet je niet hoe je het moet aanpakken of zoek je een vrijwilliger? Neem dan contact op met Aleid Guijt, aleid.guijt@welzijnnoordwijk.nl of bel 06-40237165.

Voor vragen op administratief gebied kun je ook bij ons terecht. Toch wel handig misschien bij het invullen van de belastingaangifte of het sorteren van je administratie.

Koffie & Geldzaken heeft elke dinsdag van 14.00-17.00 uur een gratis inloopspreekuur op het sportpark Duinwetering. Hier zitten professionele vrijwilligers klaar om je vragen te beantwoorden. Als je niet in staat bent om naar het sportpark te komen is ondersteuning bij je thuis ook mogelijk. Neem contact op met Aleid Guijt voor de mogelijkheden.

Hotelier of the Year 2019

Stephan Stokkermans ontving in Monaco de Hotelier of the Year 2019-award. | Foto: PR

prijs n Afgelopen donderdagavond is Stephan Stokkermans, Managing Director van Grand Hotel Huis ter Duin, uitgeroepen tot Hotelier of the Year. Onder het toeziend oog van meer dan 270 deelnemers nam hij de prijs in ontvangst tijdens de slotceremonie van de Preferred Global Conference 2019 in Monte-Carlo Bay Hotel & Resort. Tijdens deze avond werden 11 Preferred Awards of Excellence en 6 GIFTTS Pineapple Award Winners uitgereikt. Waar 10 awards werden uitgereikt aan hotels, was er één award bestemd voor een persoon. Stephan Stokkermans nam de prijs vereerd in ontvangst: "Deze prijs is voor het team van Grand Hotel Huis ter Duin, de familie Noorlander die al meer dan 40 jaar Grand Hotel exploiteert en vooral voor mijn vrouw en 3 dochters die alles mogelijk maken."

Winst op Avanti geeft TOV weer wat lucht

Tafeltennis n De 3-2 overwinning in de uitwedstrijd tegen Avanti in Hazerswoude geeft weer even lucht voor de Noordwijkers. Met Avanti en De Repelaer is het in degradatiestrijd gewikkeld. Op de zes deelnemende teams degraderen er twee naar de derde klasse. Na deze wedstrijd staan zowel Avanti als TOV op tien punten uit vijf wedstrijden. De Repelaer sluit de rij met zes punten maar heeft een wedstrijd minder gespeeld die voor volgende week op het programma staat.

TOV kwam uit met Ingrid Hoek en Michiel van der Klugt. Hoek begon de avond tegen de jeugdige Dave van Keulen. Het kenmerkende open spel van jeugdigen was voor Hoek geen probleem en in drie games scoorde zij het eerste punt. Van der Klugt speelde in de volgende partij tegen Dennis Pronk, een ervaren speler die weinig heel liet van hem. In vier games werd de stand weer gelijk.

Gelijk

Het volgende dubbel ging voortvarend voor TOV en het punt werd gepakt in vier games. Van der Klugt was vervolgens aan de beurt tegen Van Keulen. Hierbij kwam de TOV-er niet in zijn spel. De bekende backhandsmash van Van der Klugt kon niet worden toegepast omdat de tegenstander nadrukkelijk en slim de forehand van Van der Klugt opzocht. Na vier games was de stand weer gelijk: 2-2.


De laatste partij moest dus de beslissing brengen. Hoek wist de aanvalsdrift van Pronk goed te beteugelen door veel backspin toe te passen en zelf de aanval te kiezen als de gelegenheid zich voordeed.

Handhaven?

Ook nu waren er vier games nodig om het derde punt voor TOV de scoren. Er zijn dus nog mogelijkheden op handhaving voor debutant TOV, maar dan zullen er in de komende wedstrijden nog heel wat punten bijeen geraapt moeten worden.

Of dat komende vrijdag zal lukken als koploper Twenty-one Up uit Rotterdam op bezoek komt wordt ernstig betwijfeld want in de uitwedstrijd werd TOV enkele weken geleden met een 5-0 nederlaag naar huis gestuurd.

Noordwijk als winnaar uit stormachtige strijd

Thomas Reynaers en Iloba Achuna vechten om de bal. | Foto: OrangePictures Foto: Pieter van der Woude

voetbal n Bepaald geen ideale omstandigheden in Harkema en verder ook nauwelijks iets wat voor aanwezige toeschouwers voetbal tot een aantrekkelijk schouwspel maakt. Of het moet de inzet van Noordwijk zijn geweest. Zo was het die vechtlust waardoor Nick van Staveren in de 65e minuut heel stevig het duel aanging en de winnende treffer produceerde.

Harkemase Boys staat bekend als een ploeg waar je niet eenvoudig van kan winnen. Bovendien waren het dus moeilijke omstandigheden waarin de beide ploegen,op de voor Noordwijk onwennige natuurgrasmat, de wedstrijd moesten spelen. De onmogelijk harde wind en de soms winterse omstandigheden deed de bal de vreemdste capriolen maken. Noordwijk kwam na zo'n 10 minuten op voorsprong nadat de uitlopende keeper Jansema een overtreding op Emiel Wendt maakte. Penaltyspecialist Thomas Reynaers ontfermde zich over het leer: 0-1.


Mogelijkheden

Hierna werd het een wedstrijd met mogelijkheden over en weer. Waarbij Westdijk na ruim 20 minuten een behoorlijk kans niet wist te benutten. En Veldman en Stepstra faalden op hun beurt voor Harkemase Boys.

Direct na de rust kwamen de Friezen toch op gelijke hoogte. Een ongelukkige handsbal van Reynaers werd gevolgd door een penalty. Jesse Renke gaf Rondeltap het nakijken: 1-1. Hierna werd de wedstrijd bepaald niet mooier maar bleef wel aantrekkelijk omdat de spanning veel vergoedde.
En toen kwam dus de genoemde 65e minuut. Terwijl Harkemase supporters het uitschreeuwde van woede omdat zij een duidelijke overtreding hadden waargenomen werd van Staveren bedolven onder juichende medespelers: 1-2.


Regen, hagel en sneeuw

Terwijl regen, hagel, sneeuw en storm de spelers teisterden, ontspon zich een ware strijd. Met Axel Wendt voor Westdijk en van der Niet voor Le Congé verdedigde Noordwijk zijn voorsprong. Waarbij Harkemase Boys de grootste kansen kregen maar waarbij Noordwijk zich verdedigend toch heel sterk toonde. Het laatste fluitsignaal werd natuurlijk door de rood-witten met gejuich verwelkomd. Doordat Quick Boys verloor van ASWH en DSV '33 won van Hoek is de laatste Noordwijks grootste concurrent met 6 punten achterstand.


Derby

Komende zaterdag is er op de Duinwetering de regionale derby tegen FC Lisse. Een wedstrijd die op zich staat waarbij kan worden voorzien dat dit niet zomaar op een gemakkelijke winst zal uitdraaien. Maar Zethof zal ongetwijfeld met een gedegen plan en een dito voorbereiding het FC Lisse zeker heel moeilijk gaan maken.

Wordt er gewonnen dan gloort er voor V.v. Noordwijk iets moois en voor Zethof opnieuw iets bijzonders om toe te voegen aan zijn imposante trainerscarrière.

Opnieuw geen winst voor SJC tegen Odin'59

Tom Duindam kopt de bal door. | Foto: Johanna Wever

Voetbal n Het werd opnieuw een enorme tegenvaller. Terwijl er na een uurtje spelen 2-1 op het scorebord stond vermeld, zag SJC wederom geen kans om de volle winst te pakken. Uiteindelijk moest worden toegestaan dat Odin '59, met de punten in de tas, kon terugkeren naar Heemskerk.

In de nabeschouwing kon worden vastgesteld dat SJC te maken kreeg met een vijftal bepalende details. Dat was op de eerste plaats een ongelukkige handsbal, 2 zeer discutabele gevallen van wel of geen buitenspel, het uitvallen van verdediger Levi Berends en in de slotminuut een fout van keeper Haggerty. Door supporters werd het discutabele optreden van Jorn te Kloeze daaraan toegevoegd. De scheidsrechter,die eerder landelijk bekend werd na de hoon van trainer John de Wolf. Die uitgesproken kritisch was over de rol van Te Kloeze bij de wedstrijd Spakenburg-Rijnsburgse Boys.


Aantrekkelijk voetbal

SJC moet voornamelijk de schuld bij zichzelf zoeken. Aanvankelijk was het een zeer fris ogend SJC dat goed in staat bleek om het subtopper Odin'59 knap lastig te maken. En dat gebeurde een uur lang met aantrekkelijk combinatievoetbal vanuit een opvallend compact spelende verdediging.

Dat de scheidsrechter de bal na 17 minuten op de stip deponeerde was een tegenslag. Dit nadat, bij een ongelukkige actie van de struikelende Abbas al Tamimy, de bal tegen zijn arm was gekomen. Het buitenkansje werd door de Vries onberispelijk benut: 0-1.

Hierna ging SJC op zoek naar de gelijkmaker. Er volgde een fraaie actie van el Baouchi na 20 minuten, een stevige kopbal van Tom Duindam na ruim een half uur, met direct daarna een doelpoging van Abbas al Tamimy. Waarmee SJC liet zien dat de strijd nog niet was verloren. In de laatste minuten voor de rust resulteerde dit nog eens in een 3tal corners. Maar scoren vanuit dit soort spelhervattingen blijkt dit jaar voor SJC niet te zijn weggelegd.


Genadeslag

Na de rust oogde Odin'59 iets feller maar toch was het SJC dat na een minuut of 10 de stand,via een prachtig schot van Demir Strojil, gelijk wist te trekken. Weer 10 minuten later was het ook 2-1. Nu door een typisch spitsendoelpunt van Tom Duindam.

Inmiddels was Levi Berends met een ernstige hamstringblessure per brancard afgevoerd. Na ruim zeventig minuten spelen maakte Odin'59, na een weggewoven buitenspelsituatie, de gelijkmaker: 2-2. Hierna kreeg SJC het moeilijk met de snelle Heemskerkse aanvallers. Met nog 10 minuten op de klok kwam de genadeslag. Ook al op het randje van buitenspel was het Hardenberg die het laatste tikje gaf: 2-3. Dat keeper Haggerty in de slot minuut nog in de fout ging maakte de teleurstelling slechts iets groter.

SJC dient zich nu toch te herpakken wil men een plek voor directe degradatie ontlopen. Laagvlieger Achilles '29 won van de Dijk en Eemdijk won van de amateurs van Ajax. De 6 punten die scheiden van plaats 17 en directe degradatie, zijn een heel fragiele marge met nog 10 wedstrijden te gaan.

Zaterdag wacht voor SJC het Friese ONS Sneek. Waarbij het behalen van een gelijkspel het hoogst haalbare lijkt voor dit SJC.

Golfen en bridgen

combiwedstrijd n Golfclub de Vijf Margen houdt op zondag 31 maart een Golf & Bridge-wedstrijd op de van Berckelweg 38.


Vanaf 9.00 uur worden achttien holes gelopen (vierbal stableford), gevolgd door een lunch. Na de lunch is het tijd voor Bridge (parenwedstrijd 6 x 4 spellen).
De eindstand wordt bepaald door van beide wedstrijden de rangvolgorde op te tellen. De eerste drie paren ontvangen cadeaubonnen.
Er kan worden deelgenomen als paar of individueel. De organisatie zorgt in dat geval voor een bridgepartner.
Deelname (inclusief lunch) kost € 22,50. Inschrijven kan tot 26 maart via fredvandenberg16@casema.nl

Maandag t/m vrijdag

• Diverse lessen voor volwassenen en kinderen; Jumpin' Noordwijk, Van Berckelweg 34. Kijk voor het programma op www.jumpinnoordwijk.nl

Maandag t/m zaterdag

• Diverse lessen voor volwassenen en kinderen; Yoga-Puur, Hoogwakersbosstraat 12. www.yoga-puur.nl

Iedere maandag

• Open Tafel - Samen eten; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 12.15 - 13.00 uur. Deelname gratis (meer info op www.palliam.nl)

Iedere woensdag
• Schrijfcafé: schrijven is echt van mij; Palliam, netwerk voor zingeving & levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 10.00 - 12.00. Deelname € 10,00.
• De Breischool; Het Cultuurcafé, De Keuvel 1. Tijd: 14.00 - 16.00 uur. Deelname gratis.

Iedere eerste woensdag van de maand

• Voorlezen in de Bibliotheek; Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a. Tijd: 14.30 uur. Entree gratis.

Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag

• Kinderboerderij Noordwijk 't Schaapsherdertje, Oude Zeeweg 3. Openingstijden: Woensdag en vrijdag 12.00-16.30 uur. Zaterdag 10.00-14.30 uur. Entree gratis Iedere donderdag Taalcafé voor anderstaligen in Bibliotheek Bollenstreek, Akkerwinde 1a. Tijd: 10.30-12.00 uur. Entree gratis.

Iedere vrijdag

• Wekelijkse jut-schoonmaakactie op het strand. Verzamelen om 9.00 uur. Zie voor actuele locatie op Facebook Juttersnoordwijk

Iedere zaterdag en zondag

• Solextouren vanuit Noordwijk; Have Fun Events/vertrek vanaf verschillende adressen.Tijd: zaterdag 15.00 - 18.00 uur, zondag 10.00 - 13.00 uur. Deelname € 39,95. Opgeven verplicht. Kijk voor vertrekdata en -adressen op www.havefunevents.nl


t/m 17 maart
• Hear My Voice - KunstKlank; Kapel Landgoed Sancta Maria Noordwijkerhout.Tijd: 8 en 9 maart om 20.00 uur, 10 maart om 15.00 uur, 15 en 16 maart om 20.00 uur en 17 maart om 15.00 uur. Entree vanaf € 22,50 (jongeren € 17,50).

13 maart
• Christel de Laat – Zijn daar nog vragen over; Theater De Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 uur. Entree: voor deze voorstelling bepaalt u zelf de prijs, u kunt gratis naar binnen en achteraf betaalt u wat u de voorstelling waard vond.

16 maart
• Yoga voor Ouder & Kind; Yoga Puur, Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 13.30 - 14.15 uur. Deelname € 13,00 (samen).
• Yoga voor Kinderen; Yoga Puur, Hoogwakersbosstraat 12. Tijd: 14.30 - 15.30 uur. Deelname € 8,50 (per kind).
• St Patricksday at Harbourlights; The Harbourlights, Kon. Wilhelmina Boulevard 9. Tijd: vanaf 18.00 uur. Entree gratis.
• Diner theatershow De Verleiding; Heeren van Noortwyck, Quarles van Uffordstraat 103. Tijd: 19.00 uur. Deelname € 59,00 (diner & theatershow).
• Iconenwijding; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.00 uur. Entree gratis (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld).
• Glitterbox Beat Club; Alexander Beach Club, Kon. Wilhelmina Boulevard, afrit 10. Tijd: vanaf 20.00 uur. Entree € 17,50 (online) € 20,00 (aan de deur).


17 maart
• Tijd voor jezelf; Palliam, netwerk voor zingeving en levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Entree € 10,00.


18 maart
• Geloof in jezelf; Palliam, netwerk voor zingeving en levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Entree € 45,00.
• Stem, klank en stilte – zang met Mantra's; Palliam, netwerk voor zingeving en levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Entree € 5,00.


20 maart
• Schrijftcafé: schrijven is echt van mij; Palliam, netwerk voor zingeving en levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 10.00 – 12.00 uur. Entree € 10,00.


21 maart
• Herhaling lezing Hein Verkade – van Hut tot Huis; Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20. Tijd: 20.00 uur. Entree gratis.


22 maart
• Motel Westcoast – Back to the roots (staconcert); Theater de Muze, Wantveld 2. Tijd: 20.15 – 23.15 uur. Entree € 27,50.
• Dichtbij het onuitsprekelijke; Palliam, netwerk voor zingeving en levenskunst, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Entree € 5,00.

Exposities

t/m 25 april

• Foto-expositie 'Een andere ik' - Henk Veldhuizen; Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 9 maart 15.30 - 16.30 uur daarna dagelijks (op werkdagen) van 9.30 – 11.30 uur. Extra openingstijden op 24 maart, 6 en 13 april van 14.00 - 17.00 uur.

t/m 8 september
• Expositie 1+1+1+1 = één; Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4.Tijd: tot 1 april: dinsdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur. Zondag 11.00 - 16.00 uur. Vanaf 1 april: maandag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Zondag 11.00 - 16.00 uur. Entree: € 5,00 (volwassenen) € 2,00 (kinderen).

Protestantse Gemeente Noordwijk

Vrijdag 15 maart

WZC Groot Hoogwaak

16.00 uur: ds. J.A.J. Pater

Zondag 17 maart

Oude Jeroenskerk

10.00 uur: ds. P. v.d. Burg

Buurtkerk

10.00 uur: ds. S.J. Dingemanse

Ichthuskerk

10.00 uur: ds. P. Veerman, VHA

17.00 uur: ds. J. Geene

't Kruispunt (W.v.d.Bergh)

11.00 uur: mevr. C. de Peuter

Gereformeerde Kerk Noordwijk (voortgezet) Trefpunt, Schoolstraat 2

Zondag 17 maart

10.00 uur: ds. K. Snijder

Rooms-Katholieke kerk

Woensdag 13 maart

Maria ter Zeekerk

09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Vrijdag 15 maart

WZC Jeroen

18.30 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Zaterdag 16 maart

Maria ter Zeekerk

19.00 uur: ZAAZ-viering,Iconenwijding

Zondag 17 maart

Sint Jeroenskerk

10.00 uur: Eucharistieviering, P. Owel

Dinsdag 19 maart
Kerkhofkapel

9.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

Centrum De Ark

Zondag 17 maart

10.00 uur: dhr. J. van Duin

Agenda Reuring

reuring n Wekelijks zijn er bij Reuring diverse laagdrempelige activiteiten voor Noordwijkers. Reuring zit in het Sportcafé van sportpark Duinwetering 105. Openingstijden: dinsdag van 9.00 tot 15.30 uur, donderdag van 13.30 tot 15.30 uur en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie en aanmelden voor de maaltijden via reuringnoordwijk.nl of tel. 06-50610135. Mee-eten kost € 3,00.

Donderdag 14 maart

workshop Strandvondsten. Kosten vanaf € 2,00.
De Wieken - 18.00 uur: Maaltijd: stoofpotje met aardappelpuree

Maandag 18 maart

Trefpunt - 18.00 uur: Maaltijd: spruitjesschotel

Dinsdag 19 maart

12.30 uur: Maaltijd: bami met saté.

Elke dinsdag: Budgetchoach Regina voor vragen en gratis ondersteuning op financieel gebied.

Elke dinsdag van 13.30 tot 14.30 uur: Wandelen met Reuring.

Elke laatste vrijdag van de maand gratis stoelmassage of stoelyoga.

Er is een ophaal- en thuisbrengservice. Bel: 06-50610135.

Meer informatie is te vinden op de flyers en op www.reuringnoordwijk.nl

Gevonden

21 februari: Prinsessenstraat Lisse. Zwart witte kater; niet gechipt

1 maart: Nachtegaalstraat Noordwijkerhout. Zwarte kater paar witte haren; geen chip

Als u uw dier kwijt bent, kijk dan ook onze site www.dierenasielnoordwijk.org en onze facebook pagina en www.amivedi.nl.

Tel. Dierenopvangcentrum Noordwijk: 071-3616698.

De openingstijden zijn: maandag t/m zaterdag van 13 tot 15 uur en vrijdag van 19 tot 20.30 uur.