Terugkijken | denoordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto: Toine Cornelissen/Aircarus
Duinenpraat

Terugkijken

December is aangebroken. De maand bij uitstek voor terugkijken en reflectie. Jaaroverzicht na jaaroverzicht verschijnt op papier en beeldscherm. “Wat was het voor een jaar?” is de vraag die centraal staat. Deze vraag zal door iedereen op een andere manier worden beantwoordt.

Ook voor de boswachters is het af en toe goed om even te reflecteren. Ook voor hen is het jaar omgevlogen. Wat is er gebeurd in 2020? Wat hebben wij in ons werk kunnen betekenen voor de natuur en voor u als bezoeker? Het is tijd om terug te kijken.

Ook wij kunnen er natuurlijk niet omheen: de coronacrisis heeft een groot stempel gedrukt op ons werk in het afgelopen jaar. Records werden verbroken. De bezoekersaantallen in onze natuurgebieden zijn niet exact te meten. Toch is het duidelijk dat in 2020 een recordaantal bezoekers de gebieden heeft bezocht. Ook van de collega-boswachters in het land horen we dezelfde verhalen. Grote aantallen bezoekers, met een enorme aandacht en waardering voor de Nederlandse natuur als gevolg!

Terug naar het Hollands Duin, waar het op andere fronten juist opvallend stil was. Helaas konden excursies namelijk een groot deel van het jaar niet doorgaan. Excursies in de vleermuisbunkers, grote 5-excursies en diverse andere natuurexcursies konden niet doorgaan. Ook onze vrijwilligers zaten een groot deel van het jaar thuis. Normaal gesproken gaan zij iedere woensdag op pad om klussen te doen in de duinen. Een groot deel van dit jaar kon dat echter niet. Zij konden hun waardevolle werk niet doen. Een gemis voor Staatsbosbeheer.

Gelukkig lag niet al het werk stil. De vleermuisbunker aan de Wassenaarse Slag en het bunkercomplex in Rijksdorp konden worden opgeknapt. Datzelfde geldt voor de trap naar uitkijkbunker Vlaggeduin (Koepelbunker in de volksmond). Op diverse plekken werd het schelpenpad opgeknapt en recent is men begonnen met de kwaliteitsimpuls in natuurgebied Lentevreugd (meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl/lentevreugd). Ook het Nationaal Park Hollandse Duinen krijgt steeds meer vorm.

Genoeg teruggekeken. Het is tijd om weer vooruit te kijken. Een nieuw jaar staat voor de deur. Een jaar met nieuwe projecten en uitdagingen voor Staatsbosbeheer. Daarover later meer. Hopelijk wordt het ook een jaar waarin wij weer meer activiteiten kunnen organiseren en onze vrijwilligers weer ‘gewoon’ aan de slag kunnen. Hoe het nieuwe jaar ook zal zijn, wij wensen u alvast een voorspoedig 2021 toe!

Joël Haasnoot

Meer berichten